Ansamblul Rezidențial ”Spectrum”


27.02.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: RE-ACT NOW
Localitate: Constanta
Echipa de proiectare: Mario KUIBUȘ, Adela ANTONIU, Cristina CHIVU, Tudor VASILIU, Raluca GENOIU, Claudiu BICA, Alexandru AXINTE, Andreea IONESCU
Proiectant general: RE-ACT NOW STUDIO
Proiectant structură: IPC STRUCTURES
Proiectant instalații: INK BUILDING
Antreprenor general: MOBITOM
Client: MOBITOM
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața desfășurată: 26.000 mp
Fotograf: Andrei MĂRGULESCU

Într-un context de geografie a locului absolut uimitor, într-un «pinten» al golfului zis «Pescărie», undeva la limita de nord a Constanţei către Mamaia, unde limba de pământ dintre mare şi lacul Ghiol este minimă, îşi are locaţia Ansamblul de Locuinţe «Spectrum», propus de noi. În acest «pinten» de pământ, amplasarea unor «străjeri» ai mării a apărut ca o temă absolut extraordinară.

Observând locul dinspre uscat şi dinspre mare, mi-am dat seama că situaţiile sunt cumva diferite. Dacă dinspre uscat, marea era atât de pregnantă în intensitate şi măreţie doborâtoare, nu acelaşi lucru puteam spune despre vecinătatea cu faleza construită. Un amalgam de case şi blocuri construite în diverse perioade de timp, care mai de care mai fără valoare şi personalitate, care mai de care trăgând spre o senzaţie de sărăcie, tristeţe, lipsă de optimism, lipsă de curaj. Lista ar putea continua…

Faptul că un «manifest» declarativ ar putea fi o renaştere a acelor locuri a devenit clar de la aceste prime observaţii. Înfăţişarea «străjerilor» trebuia pusă în lumina acestor lucruri unde: mergând dinspre faleză aproape că nu trebuia să-i observi şi venind dinspre apă trebuiau să devină acea prezenţă care e de un impact major, bulversează, intrigă, fascinează, contrariază, dar una peste alta creează istorie unui loc fără istorie şi fără identitate. 

Acest joc de-a transparenţa şi invizibilitatea pe de o parte când eşti pe faleză, şi de-a prezenţa şi materializarea când este pe mare şi mal, m-au dus cu gândul la cristale. Cristalele sunt din acea materialitate care ba le face ca să le luăm ca pe nişte bucăţi de sticlă în context, ba le face ca să le percepem ca pe nişte mirifice jocuri de culori şi iluzii spectrale ale unui «ceva» materializat…

Ce putea fi atunci mai clar decât faptul că «păzitorii» noştri pe 13 niveluri trebuiau să devină nişte încarnări de «cristal» ce vor păzi de-a pururi Golful Pescăriei? Pentru ca efectul de iluzie optică, de moirare să fie din toate părţile perceptibil, o riflare suplimentară se cerea pe suprafeţele nou create. Invizibilitatea, cameleonicul cel mai bine îl avem în suprafeţele oglindite, argintii. Ca pe o burtă de avion argintie pe care se reflectă norii şi cerul, aşa aparsuprafeţele argintii ale faţadelor ce le percepem dinspre uscat, care se pierd în context cu fundalul mării şi al cerului şi fac ca prezenţa lor să fie o prelungire a peisajului natural. «Cristalizarea spectrală» a faţadelor dinspre mare închide şirul povestirii lucrurilor de mai sus. Fac ca totul să pară ireal, halucinant, moirat, iluziv…

E o transă vizual-mentală pe care o întâmpini şi care îţi rămâne acolo, în minte, în simţire, în conştient şi subconştient. Dacă vrem să ştim şi ce adăpostesc aceste «personaje», am putea aminti de apartamentele care în totalitatea lor îşi găsesc camerele de zi cu balcoane spre mare, pe faţadele «spectrale», iar pe partea cu faţadele argintii, către uscat, aflându-se dormitoarele. Un spaţiu puternic comunitar a fost realizat la sugestia noastră, mergând pe modele deja consacrate şi în alte ţări, în două niveluri subterane (odată cu parcajele). În spaţiile comunitare găsim o piscină, o zonă de fitness, săli de evenimente private, o spălătorie, un bar cu mini restaurant, spaţii anexă.

Conceptul ansamblului ca dezvoltare ce nu se vrea doar un ansamblu speculativ este în mare parte meritul beneficiarului care a făcut pe cât posibil să nu se «strice» povestea proiectului în toate fazele lui de dezvoltare.

Arhitecţi, lumea nu-i pierdută! Mai există şi beneficiari inimoşi!...

 

 

2 comentarii:

Tot anonim
28 Feb 2013 - 12:36 pm

Asta este o gluma?
Ce proiect dubios.
Nu e de mirare ca nu apare aici si planul de situatie care a aparut pe archdaily. E numai poezie de speculant imobiliar acolo.

Si curtea aia interioara... Duamnefereste.

D
4 Mar 2013 - 09:45 am

E rau ca intr-un relief care favorizeaza alta configuratie - amfiteatrul - investitorul a ales sa construiasca un manunchi de turnuri, tipica unui centru urban - necum litoralului. Cum spunea si antevorbitorul,ansamblul graviteaza catre curtea interioara (de ce,doar e pe litoral,stau langa mare?).Altfel, ingrijit finisat,dar rateaza tinta principala.