Atelier MECANIC


20.04.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Corvin CRISTIAN,
Alți colaboratori: arh. Șerban Roșca
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 70 mp
Fotograf: Corvin CRISTIAN

Atelier Mecanic este un bar amenajat cu relicve industriale din anii 1950 - 1970, resturi recuperate, grafică şi mobilier originale. Este un instantaneu al perioadei de industrializare a ţării din timpul comunismului.

Românii au o relaţie incomodă cu trecutul lor, care de obicei se rezumă pur şi simplu la ignorarea lui: fabricile au fost percepute ca un simbol al comunismului (fapt parţial adevărat) şi păstrarea unele amintiri din acea perioadă nu a fost o prioritate după Revoluţie. 50 de ani de industrializare au dispărut în timp, fiind aruncați la depozitele de fier vechi. Atelier Mecanic în mod ironic, aduce înapoi aerul acelei perioade.

Clădirea este situată în Centrul Vechi al Bucureștiului, un loc plin de viaţă, cu baruri și cluburi. Locul nu a avut o istorie sau cel puţin nu una recentă, orice rămășiță a ceea ce era acolo dispărând în negura timpului. Ultimul chiriaş a fost unul din acele câteva sute din aşa-numitele pub-uri irlandeze "irish pubs" care au răsărit în Bucureşti, la fiecare colț (un alt blestem al globalizării).

În cele din urmă, nu este important ce era odată acolo, ci mai degrabă ceea ce ar fi putut fi. Şi un atelier mecanic ar fi funcționat bine, deoarece zona era împânzită până de curând, cu mici ateliere de reparaţii de toate tipurile.

Normalitatea prezenţei sale în zona a fost evidentă, după ce mai multe persoane au bătut la ușă, fie pentru a aplica pentru un loc de muncă ca mecanic, fie pentru a cere repararea unor mașinării vechi.

 

 

3 comentarii:

horatiu racasan
23 Apr 2011 - 01:26 pm

felicitari pentru tot: acuratete, colectionare, rabdare, amplasarea pieselor si..."joie de vivre"
( daca imi e permisa aceasta formula desueta).
Un bun exemplu pt. arhitectii din Romania cum se face din rahat -b(r)ici si si pocneste.
iata un arhitect care merita mai multa atentie pentru ca face din lucruri mici -aparent nesemnificative- chestii unice, cu umor,rafinament si bucurie(de impartit cu ceilalti). Cred ca ar trebui sa ne puna mai mult pe ganduri.

Petri Ageu - lemon architecture
23 Apr 2011 - 02:32 pm

Felicitari pentru amenajare. Cel mai mult imi place ca nu ai facut nici un compromis si toate se potrivesc foarte bine.Nu este un proiect de arhitectura pentru mine in sensul clasic ,mai mult este o imagine inghetata a unui ambient care a ramas foarte bine intiparit in mintea noastra

letinu filip
27 Apr 2011 - 12:52 pm

esti tare motane .