Cabană la lacul Tarnița


30.11.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: TEKTUM
Localitate: Tarnița
Echipa de proiectare: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László György, Ioana CECĂLĂȘAN
Proiectant general: SC TEKTUM ARHITECTURĂ & ARTĂ SRL
Proiectant structură: SC TOP PROIECT SRL
Proiectant instalații: SC GRADINSTAL SRL
Antreprenor general: SC BUILD INVEST, Odorheiu Secuiesc
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2012
Suprafața construită: 60 mp
Suprafața desfășurată: 120 mp
Fotograf: Dacian GROZA

Situat pe malul lacului de acumulare Tarniţa, în arealul denumit Plaja 2, această casă a fost concepută pentru vacanţe la munte şi refugiu faţă de viaţa agitată, a unei familii din Cluj-Napoca. Amplasat pe un teren de formă dreptunghiulară în pantă de aproximativ 350 mp, casa s-a adaptat la diferenţele de teren, regimul de construire din zonă şi la cadrul natural excepţional.

Peisajul, distanţa relativ mică față de oraş şi lacul (apa) au fost motivul pentru construire. Elementele naturale au fost principalele repere ale conceptului care au generat forma, spaţiul interior și volumul casei.

Structura aleasă a fost cea mixtă: parter în relaţie cu solul din beton, respectiv zidărie portantă și mansardă din lemn. Desigur elementele din lemn au fost concepute ca să fie vizibile astfel, planşeul peste parter atât la exterior cât şi la interior este ritmat de grinzile din brad ale structurii.

Nivelul superior adăposteşte cele două dormitoare dar şi accesul principal în casă. Această variantă a fost adoptată deoarece accesul pe proprietate se realizează din amonte. Nivelul inferior, semi-îngropat adăposteşte o baie, centrala termică, zona de zi alcătuită dintr-un spaţiu comun bucătărie minimală-living şi o terasă generoasă cu deschidere spre lac.

Exteriorul casei este finisat cu piatră de calcar în registrul parterului şi lemn aparent în rest. Coşul de fum şi zona de barbeque este zidit din cărămidă refolosită.

Pentru a ne integra în mediul înconjurător şi a nu genera un volum ieşit în evidenţă, panta acoperişului este paralelă cu terenul, doar coşul masiv şi lucarna rup orizontalitatea și generază un mic punct de observaţie la etaj. Cea mai apreciată zonă a casei este terasa acoperită, care în perioada de vară face parte din ansamblul living-bucătărie, dar totodată, se deschide spre exterior oferind panorame spre lac.

Considerăm că deşi folosind un buget restrâns, un limbaj tradiţional şi spaţii limitate am reuşit să oferim prin proiectul nostru un refugiu contemporan pentru prietenii noştri.