Canapea


21.01.2013
Tipul proiectului: concept
Autor: ARTLINE
Localitate: România
Echipa de proiectare: Radu TEACĂ,
Anul proiectării: 2007
Fotograf: Peter MARX

„Clasic-modern este cheia stilistică abordată de arhitectul şi designerul Radu Teacă în această piesă de mobilier. Geometrismul pregnant şi miza contrastelor - inoxul lustruit şi pielea mată, alb şi negru, rece şi catifelat – readuc în actualitate simplitatea nobilă a pieselor din anii '30.
Arhitectul a dorit un obiect 'neutru' , 'transparent'- adică discret şi lipsit de extravaganţă. Rezultatul este dincolo de această poziţionare 'modestă', obiectul obţinut având o personalitate puternică. Structura suplă, dar robustă, şezutul şi spătarul reduse la forme geometrice pure, dar confortabile în şedere şi la atingere, asocierea rafinată a materialelor brute şi nobile evidenţiază dialogul armonios al contrastelor care fac din canapea şi un obiect estetic, o prezenţă deosebită în spaţiul interior.

Nici o parte a corpului nu atinge suprafaţa rece metalică, partea superioară a braţelor canapelei fiind capitonate cu piele. Discretă este şi tratarea metalului - inoxul - care, aproape fară excepţie, este cromat. Aici, bara de inox cu profil rectangular aplatizat este lustruită manual – o intervenţie ce vorbeşte la rândul său despre caracterul nobil al piesei, întregind pesonalitatea acesteia şi poziţionând-o pe palierul obiectelor de design valoroase.”

Articol publicat în revista Arhitext  nr.125 din 2011, text scris de Cristina Sabău