Casa Dincă


27.02.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SKBD
Localitate: Borșa
Echipa de proiectare: Tiberiu BUCȘA, Ioana PAGU, Ruxandra Berinde, Lucian Suvaină, Kim Attila, Adriana Diaconu
Proiectant structură: Total Project Group: CSIKI Laszlo
Proiectant instalații: Instal Utilities: KISS Cristian, Florin POPA
Client: familia Dincă
Anul proiectării: 2009
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 264 mp
Suprafața desfășurată: 684 mp
Fotograf: Tiberiu BUCȘA, Dacian GROZA, Ruxandra BERINDE

* Câștigătorul secțiunii Arhitectură < 1000 mp din cadrul Bienalei de Arhitectură de la București 2010 
* Nominalizare la secțiunea Arhitectură < 1000 mp din cadrul Premiilor OART 2011 - Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania

Context / premise: Borșa este un oraș din nordul țării care se întinde pe o suprafață de aproximativ 47.000ha și care are o populație de aproape 30.000 de locuitori din care jumătate activează pe piața europeană a muncii.

Prosperitatea economică din ultimii ani s-a manifestat prin creșterea numărului de construcții „reprezentative” (locuințe individuale, pensiuni, servicii) cu preponderență în zona „centrală” (care asigură cea mai bună vizibilitate).

Beneficiarii proiectului achiziționează 3 loturi în kilometrul 0 al orașului. Terenul are o suprafață totală de aproximativ 1200 mp și este învecinat de locuințe rurale, vile construite recent și blocuri de locuințe din anii ‘80. Pe aceste loturi se dorește construirea unei case ce va trebui să răspundă nevoilor funcționale și de imagine ale beneficiarului și  familiei sale.

Concept: Soluția speculează existența celor 3 loturi și mediază între atașamentul față de imaginea tradițională de casă, dorința de “modernitate” și gabaritul provenit din temă. Casa se dezvoltă în lungul străzii, cu o desfășurată repetitivă (3-în-1), iar anexa delimitează o curte cu caracter privat, închizând lotul pe limita posterioară.

 

 

1 comentariu:

Adina
28 Feb 2012 - 11:33 pm

hora caselor care se tin terasa de terasa :)