Casa dirijorului


29.03.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Iulian UNGUREANU
Proiectant structură: Eugen PLATON
Proiectant instalații: Cristian TOMESCU (instalații termice, ventilație și sanitare), Bogdan MATEESCU (instalații electrice)
Client: Cristian Mandeal
Anul execuției/finalizării: 2005
Suprafața construită: 210 mp
Suprafața desfășurată: 708 mp
Fotograf: Andrei Mărgulescu, Șerban Sturdza

Țesutul urban este ocupat de parcele înguste și adânci, așezate înclinat față de o stradă ce devine din ce în ce mai aglomerată și zgomotoasă. Înainte, aici erau ateliere și locuințe de tip vagon, așezate în lungul parcelelor.

Grădina și traseul ce conduce de la intrare până în fundul parcelei sunt temele principale ale proiectului.

Clădirea devine astfel un accident și din această cauză este tratată ca o prezență simplă și minimală.

Traseul de acces este sinuos, contorsionat, marcat de puncte de referință plasate în peisaj: gardul este un filtru, stejarul roșu canadian existent pe parcelă a devenit elementul central al unei grădini în pantă. Accesul în casă se face la nivelul primului etaj, după traversarea acestei grădini. Segmente ale clădirii sunt acoperite cu acoperișuri înierbate și plantate, recuperând astfel o parte din vegetația de pe terenul natural exterior. Grădina din spatele reședinței este segmentată în: spațiul de recreere, spațiul pentru micul dejun, o mică bucătărie de grădină, o minusculă grădină de trandafiri cu o pergolă. Pavilionul de lângă fântână oferă adăpost și umbră. Volumul propus al casei este perceptibil în proporție de treizeci la sută și creează impresia unei structuri mai curând de mici dimensiuni.

Singurul element distinctiv al acoperișului este acoperișul cu țepușe care penetrează aerul și creează impresia unei aripi care planează deasupra casei. Câteodată, păsările se așează și se odihnesc pe țepușele acoperișului.

 

 

3 comentarii:

Ciprian
2 Apr 2012 - 12:27 pm

Multumesc ArhiForum pentru expunerea proiectelor d-lui Sturdza. Preocuparea dumnealui pentru detaliu e neobisnuita. Spatiile pe care le creeaza is o adevarata inspitratie.

Alexandru Fleseriu
2 Apr 2012 - 01:04 pm

Foarte faine detalii! mai ales imbinarea dintre profilele metalice si caramida

MARIUS MICLAUS
25 Apr 2012 - 07:45 am

O tema deosebit de dificila...atent "dirijata". Minunata "interpretare". Felicitari autorilor si evident...dirijorului.