Casa Marinescu


03.03.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: LAMA ARHITECTURA
Localitate: Mogoșoaia (jud. Ilfov)
Echipa de proiectare: Călin RADU, Radu NENITA, Dan ENACHE
Proiectant structură: Vasile GRIGORAȘ
Proiectant instalații: Marian BALCA
Client: Mihaela şi Bogdan Marinescu
Anul proiectării: 2006
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 126 mp
Suprafața desfășurată: 235 mp
Suprafața utilă: 215 mp
Valoarea investiției: ~100000 EURO
Fotograf: MĂRGULESCU & STROIE

O parcelă de 650mp dintr-o lotizare cu arhitectură impusă şi un proprietar care şi-a dorit ceva diferit.
O casă a cărei temă a generat un alt tip de volumetrie şi o serie de spaţii interioare cu o altă concentraţie în exprimare faţă de ceea ce ar fi trebuit să existe iniţial. Mesajul transmis de acest obiect, deocamdată singular, se lasă greu interpretat, dorind să sugereze o schimbare a direcţiei de gândire pentru restul ansamblului.

Am încercat să exploatăm calităţile deosebite ale sitului şi lipsa restricţiilor de limbaj. Astfel, camera de zi este orientată spre SV, restul spaţiilor rotindu-se către punctul cardinal propice. Terasa este o prelungire a casei, un spaţiu funcţional cu întrebuinţări multiple, care face trecerea spre curtea aflată la o altă cotă.


Terasele de pe acoperiş si cele doua scări care te conduc spre ele, precum şi scara cu trepte în consolă din interior, se remarcă chiar de la intrare. La parter sunt organizate următoarele funcţiuni: garaj, birou, centrală termică, grup sanitar de serviciu, bucătărie şi cameră de zi, iar la etaj se detaşează un modul alocat dormitorului matrimonial (dressing, baie, dormitor și logie) şi două dormitoare cu o baie comună.

În final, clienţii au renunţat la cei 5 metri de retragere de la aşa zisul drum privat pentru a crea un spaţiu verde, tampon între drum şi casă. Sperăm să-i convingă şi pe vecini prin forţa exemplului propriu şi le dorim succes!