Casă unifamilială


15.03.2012
Numele complet al proiectului: Casă unifamilială pe strada Rene Descartes
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: MCUB
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Mircea MUNTEANU, Voicu BOZAC,
Proiectant general: MCUB
Proiectant structură: TOP PROIECT - ing. Mihai OLTEAN, ing. Adrian TUTAŞ
Proiectant instalații: INSTAL UTILITIES - ing. Kristian KISS, ing. Florin POPA
Alți colaboratori: Silviu ALDEA, Tamás SISAK
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 111,90 mp
Suprafața desfășurată: 223,80 mp

Locuinţa se află în cartierul Zorilor, pe strada Rene Descartes, o zonă de tranziţie de la agitaţia cartierului, spre casele burgheze din jurul Grădinii Botanice. Foarte aproape sunt căminele studenţeşti, facultăţi, clinici, mai nou au apărut centre comerciale. Din fericire zona a scăpat de ameninţarea a două turnuri gemene biviteline, una din glumele urbanistice ale boom-ului în construcţii.

Trecerea de la funcţiunile dinamice de pe strada Observatorului și Republicii spre case este ambiguă. O serie de dotări şi servicii şi-au găsit locul în zona rezidenţială, agresând prin trafic , parazintând casele sau înghiţindu-le. Locuirea devine tot mai crispată.

Lotul avea deja o construcţie la stradă: casa părinţilor beneficiarului. Noua clădire este complet separată de casa veche, profitând de adâncimea parcelei. Urme ale unor grădini bogate sunt încă prezente: câţiva nuci bătrâni oferă umbră şi filtrează imaginea spre sud.

Planimetric, casa este determinată şi de precizările regulamentului local de urbanism. Un dreptunghi cu latura lungă paralelă cu limitele laterale ale parcelei. Dreptunghiul rezultat a condus la amplasarea funcţiunilor pe direcţia nord-sud. Pentru a evita comandarea funcţiunilor la parter, am preferat să fixăm intrarea în casă în a doua jumătate a laturii lungi a dreptunghiului.

Faţadele casei sunt placate cu şipci de lemn. A fost o soluţie dorită de noi şi acceptată uşor de beneficiar: are o mică fabrică de produse finite din lemn.

 

 

4 comentarii:

tm
15 Mar 2012 - 12:26 pm

quite ok
as fi fost curios sa vad ceva detalii.
sa fie o casa de zidarie imbracata in lemn?
sipcile par sa fie preasamblate in gratare, se vad suruburi la fiecare a noua sipca. sant curios daca lemnul o sa lucreze, expus la umezeala si ploaie.
de-obicei fatadele din lemn au scanduri cu lamba si uluc, ca sa nu inceapa sa se torsioneze si s-o ia razna.

VB
15 Mar 2012 - 07:19 pm

este din zidarie cu panouri prefabricate din sipci fixate pe montanti. de doi ani este montat lemnul si inca nu lucreaza si nici ciocanitorile n-au treaba cu casa. pentru detalii va invit pe la birou.

RC
28 Mar 2012 - 12:26 pm

Felicitari !!! casa e super si propietarul fericit

Sharona
15 Sep 2012 - 10:48 pm

Foarte interesant acest sit! Evolutia uricabstina in Bucuresti dar nu numai este uimitoare si posibilitatea de a gasi acum un colt neatins de sistematizare sau interventii in ultimii 40 de ani este aproape imposibila. Daca pentru marile bulevarde pe baza vederilor din ultima suta de ani poti sa-ti faci o idee privind evolutia uricabstina pentru strazi mai mici sau laterale e destul de dificil. De curand am publicat pe blog-ul meu o fotografie foarte frumoasa facuta in anii 20-30 dar care nu reusesc deloc sa identific unde a fost facuta, nici macar nu am reusit sa stabilesc daca e facuta in Bucuresti sau in alt oras din tara.