Ceasornicul meu


24.12.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PARASITE STUDIO
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Claudiu TOMA, Maja BÂLDEA, WENCZEL Attila,
Proiectant instalații: ELECTRIC EYE
Client: ROMCHRONO
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 16 mp
Fotograf: Attila Wenczel

* Proiect câștigător la secțiunea „Interior” în cadrul Anualei de la Timișoara - a_ta 2011.

Tema acestei amenajări a fost definită într-un mod foarte clar. Ceasornicarul meu nu este o ceasornicărie în sensul clasic, ci un brand care urmarește perpetuarea meseriei de ceasornicar, contrar supra-tehnicizării ceasurilor și simplificarea serviciilor de întreținere. Activitatea de bază constă în service pentru ceasuri și comercializare. Dată fiind suprafața foarte mică a spațiului și forma restrictivă a suprafeței, funcționalitatea a fost primul criteriu în definirea propunerii.

Spațiul este divizat în două zone – una opacă care ascunde elementele funcționale de prelucrare mecanică cu depozitare și una deschisă care se orientează către fluxul de circulație și care comunică cu publicul. Zona deschisă către public este zona de contact și primire comenzi, funcționând în același timp ca o dioramă în care activitatea ceasornicarilor este expusă și devine principalul atractor. Conceptul intervenției are la bază septizarea spațiului suport în așa fel încât să comunice ideea de precizie, folosind un sistem cromatic simplu binar, bazat pe gri închis și alb.

Fațada exterioară și peretele fundal interior sunt unificate printr-o bandă grafică continuă derivată din imaginea schematizată a unui ceas analogic, descompusă în puncte. Banda se citește de la stânga la dreapta, pornind din zona opacă a fațadei, unde sunt marcate trei cadrane separate iluminate, descompunându-se către interior, sugerând descompunerea ceasurilor în piese componente în procesul de reparație. Sigla magazinului deriva din “punctele” grafice ale benzii.