Citi Transferium


11.06.2012
Numele complet al proiectului: Studiu de Fezabilitate pentru o stație de transport multimodală
Tipul proiectului: studiu
Autor: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS
Localitate: Iași
Echipa de proiectare: T. Rigby, C. Truwant, M. Valério, M. Van Rossen
Proiectant structură: Cezar Aanicai
Alți colaboratori: Expert în trafic: EC-ITS pcll; landscape architect: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS
Anul proiectării: 2009
Anul execuției/finalizării: 2012
Suprafața desfășurată: 10 000 mp
Valoarea investiției: 20 000 000 euro fără TVA și taxe

Procesul de cercetare prin design a arătat că orașul IAȘI este structurat în ansambluri moderniste izolate înconjurate de spațiu verde. Green City IAȘI. Această observație a dus la un hub, conceput nu doar ca un nod ecologic de transport public, dar și ca o staţie care chiar se află într-un parc verde. Accentul este pus pe calitatea spaţiului public (atât cel interior, cât şi cel exterior). Prin combinarea unei clădiri de distribuţie înclinată (care include zonele de aşteptare şi funcţiunile comerciale), cu un platou uşor înclinată pe care sunt prezente toate peroanele şi liniile de transport, nu există niciun conflict între pietoni şi fluxurilor de trafic. Cross-linking şi reţele tuturor funcţiuniilor (infrastructură de transport, parking, hotel, clădiri de birouri și servicii), într-un complex creează o sinergie între diversele funcţiuni ceea ce oferă întregului masă critică. Aspectul şi poziţionarea clădirilor garantează proiectului rolul de landmark şi poartă de acces în oraş.

 

 

3 comentarii:

alexandra timpau
13 Jun 2012 - 04:56 pm

"ca o staţie care chiar se află într-un parc verde."

cineva cred ca n-a fost in viata lui intr-un parc. copaci plantati in platforme nu sunt un parc, ci doar obtureaza vederea, mai ales intr-o autogara, unde orientarea rapida e esentiala.

Dan S.
27 Jun 2012 - 12:51 pm

Nu are asta relevanta, in autogara te orientezi si dupa indicatoare.Si cine spune ca acesti copaci obtureaza vederea? "Parc verde" e poate un pic mult spus, dar e mai bine decat intr-o autogara cu totul betonata.

alexandra timpau
3 Jul 2012 - 04:01 pm

copacii astia nu sunt plantati la maturitate atunci cand coroana lor e undeva la 3-4 m deasupra platformelor, nu? In plus, genul asta de spatii( gari, autogari, etc) sunt evitate datorita criminalitatii ridicate iar umbra copacilor astia sigur "ajuta" mult, mai ales noaptea. Stiu ca spatiile verzi sunt o unealta buna pentru manipularea opiniei publice, dar sa nu ne mintim si pe noi insine.