Club Bosco


22.01.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SYAA
Localitate: Neptul (jud. Constanța)
Echipa de proiectare: Adrian Răzvan SOARE, Eliza YOKINA, Ștefan Simion, Tudor Antemir
Client: Editura Univers Enciclopedic
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 708 mp
Suprafața desfășurată: 2.600 mp
Suprafața utilă: 2.130 mp
Fotograf: Andrei Margulescu, Alina Maria Stroie

Imobil cu Apartamente de Vacanță P+3  

Număr total de apartamente: 24

Club Bosco este un imobil în stațiunea Neptun-Olimp cu apartamente destinate petrecerii timpului liber. In contextul unui litoral a cărui calitate a spațiilor de cazare suferă și a existenței unor categorii sociale cu putere financiară, dornice să aibă aici un spațiu privat, apariția unor imobile de apartamente de vacanță este un proces nou și firesc. 

Imobilul este situat la intersecția accesului în stațiune cu axul principal al acesteia, strada Trandafirilor. Inițial terenul plat, de aproximativ 1250 mp și puternic înverzit, avea o construcție temporară- un chioșc de alimentație publică.

Proiectarea s-a bazat pe dorința de a păstra cât mai mulți din copacii maturi existenți pe teren. Am considerat vegetația o calitate indispensabilă și vitală a terenului. Astfel construcția poate fi considerată una pavilionară, încercând o întrepătrundere între construcție și mediul înconjurător.  Construcția are forma de 'U' în plan, cu deschiderea către zona de acces pe terenul dinspre str. Trandafirilor.

Clădirea este compusă din 3 corpuri, construite printre copaci; accesul este asigurat (atât pe orizontală cât și pe verticală) de un al patrulea corp, constructiv-independent (cursivă). Astfel accesul la apartamente este un parcurs printre copaci și stâlpi pe cursivele care se deschid spre o diversitate de vederi asupra incinței. Piscina comună pentru locatari este situată la etajul 1, orientată spre sud-est și are vedere printre copaci la intersecție. Clădirea este prezentă în intersecție prin corpul cu piscina anunțată printr-o logie generoasă.

Copacii oferă o umbrire puternică în zilele calde ale verii, astfel au fost posibile și ferestre mai mari pe fațadele însorite. De asemenea, fiecare apartamente beneficiază de o logie umbroasă ce oferă un ambient liniștit cu un microclimat moderat. Apartamentele pot fi folosite și in anotimpurile reci, deoarece sunt prevăzute cu încălzire centrală. Mai mult decât atât, apartamentele beneficiază și de căldură solară prin intermediul crengilor copacilor.  Clădirea este termoizolată la exterior. Structura este realizată din beton armat, iar închiderile din cărămidă termoeficientă.

 

 

3 comentarii:

atanasiu
23 Jan 2012 - 09:57 pm

Nu am inteles de ce acest proiect a fost premiat la anuala Bucuresteana.

adrian.pop
24 Jan 2012 - 01:35 pm

De obicei proiectele sunt premiate pentru că sunt apreciate ca fiind cele mai bune dintre cele expuse.

Club Bosco e un proiect premiat de altfel si la Premiile Arhitext design, nominalizat la Bienala de Arhitectură de la București, și pentru Premiile Mies vad der Rohe și publicat peste tot. Nu cred că au greșit chiar toți :)

atanasiu
24 Jan 2012 - 03:08 pm

Pentru premiile Mies van der Rohe a fost nominalizat de OARB, care l-a si premiat la Anuala. Ciudata coincidenta.

Dintre proiectele expuse la Anuala de la Bucuresti din 2008, cu siguranta nu a fost cel mai bun. Panourile pe care a fost prezentat proiectul nu ofereau suficiente argumente. N-au gresit chiar toti, doar unii...