Colecția de cablu


01.02.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Alexandru Nicolae FLEȘERIU,
Alți colaboratori: arh. Eszter Peter
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011

* Premiul I - Design Better Garbage

”Colecția de cablu” este o familie de corpuri de iluminat construite exclusiv din firul prin care este adus curentul electric. Primul obiect a fost realizat pentru concursul Design Better Garbage dintr-un cablu electric reciclat. Principiul a fost repetat pentru realizarea corpurilor de iluminat următoare. Obiectele obţinute sunt o lustră, o veioză, o lampă de birou şi o lampă de bar.

Lustra şi lampa de bar sunt construite prin spiralarea cablului pe mulaje conice şi cilindrice. Lipirea s-a făcut punctual pentru a permite creerea de fante de lumină printre firele de cablu. Astfel pe langă iluminatul direcţionat se realizeaza şi unul difuz spre tavan.

Veioza şi lampa de birou creează o lumină difuză la nivelul ochiului şi una direcţionată spre tavan, respectiv birou. Au avantajul că nu se deteriorează, dacă cad de pe noptieră sau de pe birou cablul spiralat are un echilibru între flexibilitate si rigiditate care îi permite sa protejeze becul.

 

 

6 comentarii:

Adelina B
2 Feb 2012 - 09:19 am

Felicitari! Ingenios.

titel
6 Feb 2012 - 08:36 pm

Ce chestie! Aproape ca este oribila, ca sa nu mai vorbim de functionalitate (becul care topeste firu).

Alexandru Fleseriu
7 Feb 2012 - 08:39 pm

despre functionalitate: becul este economic, deci nu e fierbinte, plus ca daca cade lampa de pe birou sau de pe noptiera cablul e elastic si protejeaza becul(deci e mult mai fiabila ca orice alta lampa cu abajur sa zicem de sticla). Cat despre aspect: "beauty is in the eye of the beholder". Nimic nu poate place la toata lumea.
Tare m-as bucura sa stiu cui dau feedback-ul, "titel" nu e nici nume nici prenume.

Simona Rotundu
7 Feb 2012 - 10:35 pm

Felicitari!!! Se pare ca acest concurs a avut mai mult succes in Cluj decat in Bucuresti. Inca odata felicitari pentru ideea remarcabila!

ggl
31 May 2012 - 04:18 pm

Alex, pune un cablu pasiv (neparcurs de curent, cu capetele libere) şi gata.

În forma asta e rispă de energie electrică pentru că plimbi curentul prin x metri de cablu şi disipi energie aiurea pe cablu (sub formă de căldură, prin efect Joule-Lenz, Q=I*R^2*t). Asta ca să nu mai vorbim de pierderile asociate inductanţei acestui circuit (transformi lampa în sarcină inductivă şi defazezi curentul faţă de tensiune).

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

E frumos şi haios conceptul însă din punct de vedere funcţional nu-i deloc o idee strălucită. Noroc că nu sunt ingineri prin comisiile de la concursurile de design că s-ar lua cu mâinile de cap.

marja kolu
6 Dec 2012 - 07:03 pm

They look too lazy done ...sorry- Doesn`t look good at all.