D.A. - DEMOGRAPHICAL ASSOCIATION


24.03.2011
Tipul proiectului: concurs
Autor: F O R
Localitate: Moscova - Rusia
Echipa de proiectare: Alex COZMA, Oana SIMIONESCU, Gabi Boldis, Marton Tovissi
Client: CONCURS A101
Anul proiectării: 2010
Suprafața construită: 4496 mp
Suprafața desfășurată: 21234 mp

D.A. (DEMOGRAPHICAL ASSOCIATION)
D.A. își are esența în pattern-ul de viață al unei familii obișnuite. Traducerea acestui pattern în spațiu a dus la generarea unui tip de locuire viu, ce poate să crească/scadă odată cu familiile ce le adăpostește. Această flexibilitate aproape organică permite ca ansamblul propus să devină un veșnic loc de negociere, colaborare și oportunitate imobiliară.
Modularea spațiilor de viață în unități mici și dispunerea lor în zig-zag are avantajul posibilității compunerii unei variații foarte mari de apartamente cu excelentă orientare solară - în diverse condiții de amplasare. De asemenea, permite adaptarea clădirii la diverse densități și condiții locale specifice.
Spațiile publice – motorul ansamblului – sunt gândite în 3 layere: spații de atracție către comunitate, spații de întreținere a comunității și spații de formare a comunității.
D.A. reprezintă un ansamblu locativ organic, o asociere bazată pe evoluția demografică a clădirii, și nu în ultimul rând,  încurajare la adresa clasei mijlocii ruse.

 

 

11 comentarii:

Anonymous
24 Mar 2011 - 03:46 pm

Mi se pare un esec total proiectul asta.
Nu inteleg de ce l-ati pus pe site..

Tamas Sisak
24 Mar 2011 - 03:58 pm

Mie dimpotriva, imi place, desi se vede ca va place mult de Bjarke Ingels si ai lui :) Totusi, ati folosit bine cele invatate. Ce rezultat ati obtinut la concurs?

Oana Simionescu
24 Mar 2011 - 07:14 pm

Da, ne place mult BIG - odata ce faci parte din echipa este greu sa te detasezi complet de modul acesta de lucru.:)
A101 a fost un concurs interesant, pe care din pacate nu l-am castigat, dar suntem in continuare increzatori in proiect! Ar fi excelent sa apara si la noi concursuri de acest tip!
Multumim pentru gandurile bune! :)

Tamas Sisak
25 Mar 2011 - 03:50 pm

Da, dupa ce am scris am vazut ca ati fost "Inside BIG - prezentarea unei selecţii de proiecte". Rispect! Ce inseamna asta mai exact, ei au prezentat proiecte de-ale lor voua sau invers? S-a intamplat chiar la ei in 'oficiu'?

Florin M.
24 Mar 2011 - 07:11 pm

este un proiect care intra in cateogia sick - in sensul bun
imi place iluzia de masiv friendly pe care o are din anumite ungiuri, un masiv aerisit si dinamic fara a da senzatia de "prea mult" pe fatada
ati lucrat curat

Sztahura Mark
25 Mar 2011 - 12:25 pm

anonymoushi...inca unu poate e acelasi de la restul comenturilor!
ai sau n-ai?
spune cine esti ca sa putem discuta, polemiza, contraargumenta...da nu asa pe nevazute.
mie mie se pare un pic brutal...vorba lui florin "sick" da nu in sensu bun, care din anumite unghiuri poate fi friendly, aerisit, etc. in acelasi timp nu neg calitatile evidente ale demersului! keep up!

adrian.pop
25 Mar 2011 - 01:45 pm

idee nu persoana. despre asta se discuta.
secundar daca stii cine ii si poti, in plus, sa iti dai seama si de alte lucruri...

Sztahura Mark
25 Mar 2011 - 04:02 pm

evident ca despre idee se discuta!
dar cine discuta? E asa cumva ...sa vii sa zici ceva - bun sau rau- dar mai ales rau pt ca poti ... in anonimat!

Tibi
29 Mar 2011 - 08:13 am

cumva ironic: Herman Herzberger pus la scara sovietica. Curtile demasca dimensiunea reala a lucrurilor, din pacate. Inventatorii tipologiei aveau grija sa pastreze pe cit posibil principala calitate a modelului (asezarile mediteranene si arabe) - densitate mare+scara redusa.

Oana
31 Mar 2011 - 01:55 pm

In acest caz nu ne-a inspirat Herzberger..Safdie mai degraba. Intr-adevar prezentarea alburie si volumele jucate dau un aer mediteranean proiectului. Nu acesta a fost modelul. Volumele sunt albe pentru a lasa loc interventiilor locatarilor, jocul dintre ele este generat din motive de orientare/modulare/generare de spatii conexe...am folosit mai degraba referinte functionale si sociale...modul aproape perfect in care functioneaza curtile de acest tip din Copenhaga, studii asupra modului in care se locuieste in Rusia, etc.

Tibi
10 Apr 2011 - 03:33 pm

experimentele lui Safdie din anii 60 pleaca de la obsevarea asezarilor din orientul mijlociu. scopul structuralistilor a fost, printre altele, productia de identitate si de scara "umana" (?), dar pastrind densitatea ansamblurilor pre 60', pe care le criticau. am gresit cind am spus "mediteranean", poate semitic e mai bine - ma refeream la tipologie, nu la arhitectura sau culoare.
iar in ce priveste modelul Copenhaga (mult supraestimat, dupa parerea mea, dar nu conteaza), spatiile tip curte sint mai degraba pentru masini. dar, asa e, pe vremea lui Safdie, erau mai putine masini.