Erlebnisraum Altstadt


07.03.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PLANWERK
Localitate: Sibiu
Echipa de proiectare: Planwerk, sub coordonarea GtZ SIBIU – Societății Germane pentru Colaborare Tehnică
Proiectant instalații: sc Coninst srl, Sibiu
Alți colaboratori: Arh. Victor Moraru, Sibiu; Drumuri şi platforme: sc Neo Plan srl, Sibiu
Client: Concept: BSS GmbH, Leipzig; Realizare: Primăria Municipiului Sibiu
Fotograf: PLANWERK

* Proiect premiat cu Premiul I la secţiunea “Urbanism şi amenajarea spaţiilor urbane”, Bienala de Arhitectură Bucureşti  2008 și Premiul I la secţiunea urbanism a Premiile OART 2007

Concept de ansamblu

În anul 2007, Sibiu a fost desemnat desemnat Capitală Culturală Euro­peană, împreună cu Luxemburg. În cadrul planificărilor care pregătesc oraşul pentru eveniment, programul de colaborare româno-germană „Erhaltende Stadterneuerung der Altstadt von Hermannstadt“, desfăşurat sub tutela Societăţii Germane pentru Colaborare Tehnică (GtZ), a inclus proiectul „Erlebnisraum Altstadt”. Acesta conţine 25 pachete de măsuri care urmăresc creşterea calităţii spaţiilor publice în centrul istoric. Intervenţiile, de mici dimensiuni, în 10 locuri selectate din centru, completea­ză operaţiunile de amploare desfăşurate asupra principalelor pieţe şi pietonale, extinzînd imaginea noului centru în ansamblul zonei istorice.

Măsurile prevăd, printre altele, introducerea unui cinema în aer liber, reorganizarea unei piaţete sau amenajarea unui parc liniar – toate au ca scop reactivarea spaţiului public în puncte care, la rîndul lor, alcătuiesc o reţea.

Proiecte

Spaţiile reamenajate vin în completarea pieţelor principale, întregind reţeaua de spaţii publice şi accesibilitatea ansamblului centrului istoric. Proiectele au rol de activare pentru locuri mai puţin cunoscute.

Astfel, pînă în 2007, anul capitalei culturale europene, sînt reabi­litate patru spaţii urbane – “Loc de odihnă lîngă zidul de fortificaţie”, “Terasa soarelui” în vecinătatea mănăstirii Ursulinelor, Piaţa Aurarilor şi un segment degradat al zidu­lui de fortificaţie. Restaurarea treptelor din Piaţa Aurarilor şi refacerea pavajului pe străzile Argintarilor şi Tîrgului (proiect “Covorul roşu”) extind măsurile asupra unor trasee de legătură cu spaţiile reabilitate. Reamenajarea pieţelor şi străzilor este secundată de măsuri de încetinire a traficului auto şi de o suită de obiecte noi, proiectate pentru fiecare în parte: parapete din fier forjat, elemente de mobilier urban, un arbore şi două cişmele cu apă potabilă. De asemenea, măsurile includ şi instalarea de noi corpuri de iluminat stradal. Suprafeţele sînt pavate cu piatră naturală: andezit şi bazalt.