Grădinuța de arhitectură


08.02.2012
Numele complet al proiectului: Gradinuța de ARHITECTURĂ, Poarta și Banca de sticlă
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: RAUM
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Horațiu RĂCĂȘAN, Radu MĂRGINEAN, Melania LIPAN, Stejara TIMIȘ
Proiectant structură: Dan TURDA
Client: familia Faur și biroul RAUM
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 180 m2

Acest proiect nu este altceva decât consecința “colonizării” (asimilarii)  de către o echipă de arhitecți ce lucrează în clădirea alaturată a unui spațiu neîngrijit.

Ținta a fost un spațiu de întâlnire/ loc tihnit/ loc de popas aflat la limita între public și privat, un spațiu destinat atât pietonilor cât și arhitecților (și celor ce vor veni după ei) ce lucrează/ traiesc în această clădire sau trec pe strada Octavian Goga.

Intervenția constă în născocirea și punerea în valoare a unor “buzunare” legate între ele, cu grade diferite de însorire, intimitate și mobilare, menite să deservească o varietate cât mai mare de “useri” aflați în diferite stări.

Materiale folosite au rezultat din reciclarea de deșeuri de sticlă, donații de blocuri de piatră și refolosirea grinzilor ce aparțin echipei de arhitecți, în configurații dictate atât de loc cât și de dimensiunile materialelor aflate astfel la dispoziție.
De asemenea agrementarea spațiului a presupus și “plantarea” unor machete de arhitectură și obiecte de iluminat ce dau un plus de identitate și atmosferă locului.

S-au realizat astfel: poarta, pardoselile, mobilierul, iluminatul, 80 % din zonele verzi, sistematizarea pe verticală, repararea canalizării, securizarea spațiului, etc.

Un alt obiectiv este locul/ experiment cu obiecte/ materiale deja prezente sau altele care vor mai apărea pe parcurs, facând din această gradină un mic laborator/ atelier experimental/ loc de joacă pentru arhitecți și (nu numai) prietenii lor.

Banca de sticlă e în același timp obiect ambiental și obiect utilitar. Ea a luat naștere în cursul căutărilor din ciclul “TROABA” pentru noi piese de mobilier urban destinate spațiilor publice pietonale. Are la bază o fundație fixă din 2 piese de beton armat - necesară suprastructurii, 4 pereți și un “capac” din lamele de sticlă - niște veritabile grinzi lamelare.  Supunând-o la încarcări, banca a rezistat la o sarcină de 200 kg și la socuri mecanice fără probleme. Fiind din sticlă pusă pe cant, e dificil de vandalizat, pătat, spart.

Dualitatea disimulată a compoziției obiectului de mobilier este completată și pusă în valoare de corpul de iluminat “ascuns” în pantecele obiectului. Lumina acestuia e filtrată de lamelele de sticlă fiind împrastiată jur-împrejurul băncii, practic fiind vorba de o bancă ce “conține” și corpul de iluminare, aparat astfel de intemperii și vandalizare.

Acest obiect de mobilier poate fi folosit ca element “reper” în puncte modale ale spațiilor urbane  pietonale, în spațiile de bus/tren , în parcuri, grădini publice, etc. În cazul de față el și-a găsit locul într-unul din “buzunarele” gradinuței de arhitectură, marcând seara accesul în clădire dinspre gradină.

 

 

1 comentariu:

Codruta G.
8 Feb 2012 - 01:25 pm

Constat ca numai bune treburi se intampla pe la Cluj.