Imobil de locuinţe în Chitila


24.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: REPUBLIC OF ARCHITECTS
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Republic of Architects
Proiectant structură: Europroiect Design
Proiectant instalații: Vest Klima Instal
Alți colaboratori: Ştefan SIMION, Tudor ANTEMIR, Irina MELIȚĂ
Client: Roneco Development
Anul proiectării: 2008
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața desfășurată: 654 mp
Fotograf: Cosmin DRAGOMIR, Republic of Architects

Geometria terenului a condus către o soluţie aparte a proiectului: parcela are o deschidere la stradă de numai 10 metri şi este înconjurată de calcane pe şase laturi, aparţinând unui număr de şapte proprietari diferiţi. Situat în Chitila, la data respectivă o zonă în plin avânt de dezvoltare, regulamentul a permis construirea unei case care depăşeşte de două, trei sau chiar de patru ori gradul de utilizare actual al terenurilor adiacente din zonă.

În condiţiile regulamentului dat, clădirea nu şi-a propus să negocieze cu vecinătăţile nici gabaritul general, nici scara detaliilor: masa totală construită ilustrează orizontul aşteptărilor edililor în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a zonei. Iar clădirea înfruntă ecartul dintre idealul stabilit prin regulament şi starea actuală a zonei şi îi dă formă fizică.

Din perspectiva utilizatorilor, mahalaua este peisajul din fundalul vieţii cotidiene, a cărui realitate oricât vor fi voind să o nege, le pătrunde pe fereastă odată cu aerul şi lumina. În acest context, miza suplimentară a clădirii a fost realizarea unor apartamente diferite, care să profite după caz de perspectiva asupra vecinătăţii prin intermediul spaţiilor exterioare private: apartamentele de la primele două niveluri îşi împart curtea, celelalte se prelungesc în balcoane sau terase. Ca proprietăţi individuale, curţile sau terasele devin locuri expuse privirilor indiscrete din afară aidoma felului în care cartierul se deschide perspectivei de deasupra. Această reciprocitate îmblânzeşte diferenţele de scară şi pune în relaţie directă practicile tradiţionale ale cartierului cu cele ale noilor veniţi. Apartamentele se întind în căutarea curţii sau a terasei proprii, urmând ca maniera în care acestea vor fi folosite să evidenţieze apropierea sau distanţa pe care fiecăre utilizator doreşte să o stabilească faţă de vecinătăţi.

 

 

4 comentarii:

horatiu racasan
24 Oct 2011 - 12:12 pm

interesanta compozitia "ceasurilor de gaz" de pe fatada
( din nou despre cum se face din rahat , b(r)ici - cu un mic zambet, putina atentie si pricepere)
Sper ca va supravietui schimbarii surselor de energie.

Alex
4 Nov 2011 - 10:56 pm

Da, de acord. Si burlanele, foarte subtil!. Asteptam cu nerabdare sa isi monteze aer conditionat.