Liberty Center


12.03.2012
Tipul proiectului: concurs
Autor: PLANWERK
Localitate: Cluj-Napoca
Alți colaboratori: Dico şi Ţigănaş, BAU, arh. Valentin Meteş (ilustrări)
Client: Fribourg Development
Anul proiectării: 2012
Suprafața desfășurată: 72.000 mp

Restructurarea amplasamentului unei foste fabrici de mobilier urmează să se desfăşoare în două etape. Prima etapă vizează conversia şi extinderea parţială a unor construcţii existente – unele avînd valoare de patrimoniu industrial. Cea de a doua etapă completează ansamblul cu clădiri noi şi realizează legăturile cu zonele învecinate. Noul profil funcţional include birouri, cercetare, comerţ, servicii, expoziţii, cultură şi locuire. Întregul complex beneficiază de o reţea generoasă de spaţii publice şi spaţii verzi.

Soluţia mizează pe un mixaj echilibrat al activităţilor în spaţiu, pe cooptarea avantajelor date de vecinătăţi, pe implementarea tehnologiilor verzi în scopul unei investiţii sustenabile pe termen lung şi, nu în ultimul rînd, pe valorificarea elementelor arhitecturale de excepţie ale ansamblului existent ca pe un factor de atractivitate. Sînt prefigurate diferitele faze de dezvoltare, de la cele abordabile instantaneu pînă la planificarea de perspectivă. Prin integrarea unor elemente urbanistice majore (viitoare artere de trafic, coridorul verde al pîrîului etc) se urmăreşte corelarea dezvoltării Liberty Center la evoluţia de ansamblu a zonei.

Rezultatul urmărit este un complex urban cu identitate puternică, o adresă de excepţie în oraş, dar bine conectată la dinamica oraşului şi a zonei.

 

 

4 comentarii:

Anonimus
14 Mar 2012 - 09:22 pm

mi se pare mie sau seamana cu proiectele comuniste: frumoase compozitional, dar nu spun neaparat romania, sau cluj, sau 2012... putind fi montate in orice context lower middle class din europa de centrala, cu acelasi efect.

A
17 Mar 2012 - 01:16 pm

"frumoase compozitional"?

Anonimus
18 Mar 2012 - 01:29 pm

adica imi incanta ochiul format ani de zile cu mies, loos, si archdaily.

Delia Sebesan
11 Apr 2012 - 10:04 am

Va propun si studierea zonei Clujana. Este o zona intens circulata, locuita si totusi Piata 1 Mai arata deplorabil ... sunt acolo niste spatii pierdute, neamenajate, neexploatate.