Living Apart Together


21.05.2012
Tipul proiectului: concurs
Autor: SHIFT A+U
Localitate: Waalwijk (Olanda)
Echipa de proiectare: Thijs van BIJSTERVELDT, Oana RADES, Harm TIMMERMANS, Pieter HEYMANS
Client: Primăria Waalwijk
Anul proiectării: 2011

Municipalitatea din Waalwijk a selectat şase dezvoltatori naţionali / echipe de  arhitecți să imagineze o viziune urbană pentru reamenajarea  Şcolii De Walewyc într-o zonă de locuire caracteristică, diferenţiată şi de referință.

Pentru a îndeplini această ambiţie, am considerat esenţial să reexaminăm propunerea municipalităţii de a demola clădirile existente ale şcolii. Școala De Walewyc este un icon al arhitecturii de reconstrucţie de după război, aflată într-o stare surprinzator de bună si autentică. Pe lângă valoarea istorică şi culturală, potenţialul  clădirii pentru utilizări viitoare ar trebui să determine decizia de demolare sau de conversie a acesteia. Situaţia urbană a fostei școlii, arhitectura ei transparentă, tavanele înalte şi aspectul interior creau premisele pentru un ansamblu de locuinţe unic, cu calităţi spaţiale greu de adaptat în zilele noastre.

Propunerea păstrează trei clădiri originale ale şcolii şi adaugă altele patru noi în jurul fostei curți a școlii. Volumele construite formeaza un inel permeabil care -împreună cu șirul de arbori existentenți definesc limitelor de un parc public (fosta curte a școlii). Volumele sunt poziţionate în aşa fel încât parcul să fie vizibil şi accesibil din vecinătate, fără a-și pierde delimitarea clară. Prin replicarea ADN-ul  volumelor existente, în cele noi, se crează o familie de clădiri. Această familie are două generaţii, trei dimensiuni de volume şi mai multe tipologii de locuinţe, derivate din orientarea specifică a fiecărei clădiri.

Construcţiile izolate sunt prinse într-un arhipelag de insule verzi, constând în spațiu public verde, grădini private și buzunare de parcare. Insulele verzi se manifestă dincolo de inelul clădirilor spre străzile din jur, subliniind caracterul de parc al întregii dezvoltări.