MAD-Faculty


11.06.2012
Numele complet al proiectului: Media, Arts & Design School pe situl unei foste fabrici de cărbuni în Genk, concurs organizat de client înpreună cu primăria, premiul I
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS
Localitate: Genk - Belgia
Echipa de proiectare: VBMarchitects cu Leo Van Broeck ca founding partner [design] și BOGDAN & VAN BROECK ARCHITECTS [execuție]; Echipa: M. Steel Lebre, A. Sümeghy
Proiectant structură: Grontmij Zaventem llc
Anul proiectării: 2004
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața desfășurată: 7000 mp
Valoarea investiției: 6 986 404 euro fără TVA și taxe
Fotograf: Mikaël Falke, Thomas Mayer, Hennie Raaymakers, Vlaanderen vanuit de lucht, KHLim

* PREMII: Nominalizat pentru Premiul Mies van der Rohe 2011 | selectat ca Exemplary Educational Facility op het “4th Compendium of Exemplary Educational Facilities 2011” | BAB2010 - Bienala de Arhitectură de la București: Premiul la categoria "Arhitectură > 1000 mp" | Expoziţia Flemisch School Architecture din Riga | IPB Challenge 2010 - selectat pentru Shortlist Educational Buildings | Prezentarea la Steel Info Symposium 2010 | Participare la Zilele Arhitecturii 2011.

Facultatea de Media, Arts & Design  face parte din "C-Mine", un nou ansamblu educațional şi cultural pe situl unei foste mine de cărbuni. Din prima zi proiectul a avut în vedere atât programul cât și calităţile specifice ale contextului său: un buget limitat, un nou concept de învățământ, impunerea de a construi pe o parcare subterană existentă şi prezenţa puternică a patrimoniului industrial din jur. În primul rând, proiectul şi-a propus să stimuleze creativitatea şi inovarea: zonele de circulaţie devin parte a spațiului didactic şi crează un mediu de studiu (study-landscape) deschis - spațiul interactiv de întâlniri, de studiu, de contact social şi schimb de idei.

Faţada din oțel galvanizat perforat nu face referire doar la structura moleculară a cărbunelui, ci, în acelaşi timp, se angajează într-un dialog cu turnurile istorice ale minei de cărbune. În ciuda materialității industriale brute, clădirea nu este greoaie: faţada translucidă are aproape aspectul subtil şi moale al unei dantele. În plus, fațada se comportă ca un ecran solar şi un tampon de intimitate. Doar ferestrele de la study-landscape nu sunt acoperite de coaja de oţel, astfel că elementul spațial de legătură al proiectului este exprimat în faţadă.

În interiorul clădirii limbajul arhitectural industrial este de asemenea vizibil. Structura de beton şi toate echipamentele electrice, mecanice şi tehnice rămân aparente. Acest “human based low tech” permite o adaptare flexibilă a infrastructurii şi schemei funcționale a şcolii. Pentru separarea spaţiului sunt utilizate doar structuri transparente uşoare din policarbonat sau plase, care au o prezenţă minimală şi asigură continuitatea spaţială. În acest mod design-ul clădirii exprimă statement-ul şcolii şi devine o autentică creativă “fabrică de predare și învățare”.