OLYMPIA TOWER


03.02.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PZP Arhitectura
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Liviu ZĂGAN, Costin Beekman, Robert Popescu, Marian Mihăiescu, Colaboratori: Aukett Fitzroy Robinson - Paul Philips, Monica Mayova
Proiectant general: PZP Arhitectura
Proiectant structură: Popp & Asociații
Proiectant instalații: Miga AirVent, Conseng
Antreprenor general: AKTOR
Client: BLUEHOUSE
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 820 mp
Suprafața desfășurată: 14.500 mp
Suprafața utilă: 12.500 mp
Fotograf: Andrei Mărgulescu

* Proiect nominalizat la secțiunea „Arhitectură > 1.000 mp” în cadrul Bienalei de Arhitectură de la București 2010.

Un spațiu vast, definit de șirurile de blocuri comuniste, urbanism al anilor 80, rigid și alienant. De partea cealaltă a bulevardului, un covor nesfârșit de case.
Un spațiu înghesuit de străzile importante ce se întâlnesc într-un loc cunoscut sub numele de piața Muncii. Terenul care trebuie dezvoltat este chiar în mijlocul acestui vârtej...
Amplasamentul are o suprafață foarte mică și este considerat aproape imposibil de construit din cauza complexității rețelelor subterane, vecinătății cu stația de carburant, sau chiar dificultății de acces la rețeaua de străzi atât de densă și de aglomerată.
O temă aparent banală, o soluție aparent simplă – un turn de birouri.
PZP decide să exploateze chiar acele elemente ale clădirii de birouri care sunt atât de bine definite, și să provoace exact acele atribute ale spațiului ce sunt atât de fixe.
Astfel fațada devine cea care conferă dinamica necesară volumului, iar alinierile sunt cele care definesc atitudinea fată de existent – provoacă și completează spațiul pieței. Împreună își propun să ordoneze spațiul și să determine centrul pieței.
Spațiile interioare sunt în acest moment amenajate pentru sedii de firme și magazine.