Pavilion iCube


26.09.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: QUAD STUDIO
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Diana TALOȘ, Flaminiu TALOȘ, Radu ROȘCA,
Proiectant general: Quad Studio
Proiectant structură: ing. Virag Jacint, ing. Dan Turda
Proiectant instalații: ing. Radu Miclăuş
Alți colaboratori: arh. Sztahura Márk, ing. Carmen Bărbat, arh. Marinela Truică
Antreprenor general: A.C.I.
Anul proiectării: 2009
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 252 mp
Suprafața desfășurată: 450 mp
Suprafața utilă: 348 mp
Fotograf: arh. Adelina Boloţ, arh. Radu Roşca

Proiectăm terase verzi, pereţi vegetali. Există specialişti în agrourbanism, agricultură hidroponica de faţadă şi vegitectură. Această noţiune din urmă se referă la arhitectura acoperită în verde natural din plante, un semn că arhitectura poate redeveni, că se reface, că se poate recicla dupa ritmuri naturale. Dar agricultura şi ecologia au excesele lor, deocamdată ne este greu să facem un demers etic al arhitecturii, prin ele. Odată ce am renunţat la ziduri, la faţade, teritoriul poate să invadeze.

Ce ar avea “peştera”, bunkerul, vegitectura în comun ca să le facem parte dintr-un concept arhitectural? Calitatea de a fi aşa cum sunt, deci la fel şi la nivel discret, dar prezente, atente,  surprinzătoare, cu energie potenţială. Iar dacă nu am ajuns la acest salt calitativ să sperăm că rezultatul proiectului nostru nu este doar o simulare a naturii, sper că disimulează destul de bine, că poate să mire, că e destul de politicos în acelaşi timp, că lasă loc unui protocol de naturalizare.

Cât de diferite sunt noile structuri arhitecturale faţă de cele vechi, cât s-a pierdut şi cât se poate recupera din primul limbaj de semne arhitecturale, am mai putea trăi azi în “prima casă”? Acest proiect este un demers practic şi profan de reînsuşire a “primei case” prin intuiţia unei “arhe-tecturi” din care deriva toate arhitecturile şi al cărui siaj prim poate fi trasat în oricare dintre edificii.

Este  un proiect de rezistenţă… minimă.

 

 

5 comentarii:

adrian.pop
27 Sep 2011 - 12:11 am

Excelent!
Văd ca totuşi n-aţi mai făcut parapetul cu plăcuţe metalice mişcătoare :)

Radu Rosca
27 Sep 2011 - 11:36 am

da, cam scartaiau :)

horatiu racasan
4 Oct 2011 - 06:56 pm

felicitari - cred ca merita cu adevarat sa fie propus pentru a participa la premiile "Mies van der Rohe" din partea Romaniei. E un proiect actual, adecvat conditiilor dar si un statement clar. Poate chiar...un exemplu de urmat. Sa vedem ce spun scolile de arhitectura din Romania precum si "forurile competente".

Adrian Rosca
27 Oct 2011 - 09:49 pm

Faptul ca vegetatia acopera aproape toate fatadele constructiei este un lucru cu adevarat pozitiv.

horatiu racasan
26 Mar 2013 - 02:18 pm

"forurile competente" tocmai ce au decis:
vezi http://www.facebook.com/pages/BBM-Grup/392602317483071
cred ca ar fi onorant pentru BBM Grup daca ar declina aceasta nominalizare, pentru a nu fi partasi la ...... intreprinsa de "forurile competente".
care nici nu stim cine sunt, cand si pe ce criterii "au deliberat" si nici de la cine au mandat. Cat despre informatie/ informare, "forurile competente" habar nu au in ce tara se gasesc, ce se mai intampla pe acolo, care e diferenta intre un obiectiv public si unul privat, cronologie, etc....