Pavilion Piața Centrală Baia Sprie


21.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: atelierNOD
Localitate: Baia Sprie
Echipa de proiectare: Anca FILIPAN, stud. Mihai TĂMĂȘAN, stud. Andrei TEMIAN, stud. Simona ZINCA, stud. Mirona FALOPA
Alți colaboratori: Edmund FUTÓ, Flaminiu TALOȘ, Diana TALOȘ, peisagist. Carmen BĂRBAT, Bogdan BIRAU, Alexandru MOCIRAN, George DINU, Valentin METEȘ, Katerina GEORGESCU
Anul proiectării: 2011
Anul execuției/finalizării: 2011
Fotograf: Mihai Tamasan, Simona Zinca, Katerina Georgescu

despre Workshop:
Green reCreation 2011 a fost a III-a editie a workshopului de arhitectură, urbanism și peisagistică, desfășurat la Baia Sprie între 1 - 15 August. Atelierul face parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare durabilă a localității și este organizat de Primăria Baia Sprie, alături de Ordinul Arhitecților din România, filiala Nord-Vest care a finanțat programul cultural din Taxa de timbru de arhitectură.
Acțiunea vizează câteva trasee cheie și puncte importante ce se desfășoară pe fostele trasee tehnologice și de legătură ale activităților miniere, aflate în împrejurimile Băii Sprii.
Scopul: descoperirea, susținerea, reconversia și expunerea zonelor cu potențial istoric, turistic sau cultural, dobândite de-a lungul timpului prin minerit.

despre Proiect:
Tema a venit din partea organizatorilor workshop-ului și anume de a semnala existența unei acțiuni de identificare și valorificare a obiectivelor turistice locale.
După o analiză a contextului istoric al zonei, echipa de autori a propus câteva cuvinte cheie: impact, manifest, omagiu, dualism, simbol - care au conturat conceptul pavilionului.
Principalul scop a fost atragerea atenției publicului asupra existenței unor valori locale care necesită promovare, pornind de la specificul locului.
Astfel s-a creat un obiect urban de tip instalație, care din punct de vedere funcțional poate fi un spațiu de expunere și în același timp interacționează și stabilește o relație cu publicul privitor/ trecător, prin intermediul elementelor sale mobile.

proces:
Proiectul a fost elaborat în prima săptămână a workshop-ului Green reCreation, de către una dintre cele cinci echipe formate din studenții participanți (stud. Mihai Tamasan an 2, stud. Andrei Temian an 2, stud. Simona Zinca an 1, stud. absolvent Mirona Faloba ai Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj Napoca, sub coordonarea arh. Anca Filipan din Cluj Napoca).
Având în vedere durata scurtă a workshop-ului, timpul alocat procesului de creație a fost minimizat, astfel că în câteva zile proiectul a fost finalizat, pentru a-i fi prezentat sponsorului principal, în vederea debitării elementelor.
Conceptul a plecat de la crearea unui obiect-manifest care să atragă atenția trecătorilor/locuitorilor. Ideea principală a fost dată de contextul minier al zonei. Astfel a fost gândit un obiect cu care trecătorul să interacționeze - pentru a-și crea propriul drum (spațiu); similar unei mine, unde minerul își modelează spațiul pentru a explora, pavilionul are un perete-instalație cu elemente mobile care pot fi acționate, cu ușurință, creând amprenta unică a fiecărui vizitator. S-a evidențiat relația subteran-suprateran, prin crearea unui culoar mărginit de peretele cu elemente mobile.
Lemnul de brad este principalul material de construcție, întreg ansamblul e realizat din elemente de 4x4, 2x8 și 4x10 cm. Peretele mobil este compus din 555 de rigle de 4x4x60 cm, care amintesc de grupurile de mineri care coborau zilnic în mine - un simbol specific zonei.
După discutarea proiectului cu sponsorul (furnizorul de material lemnos), debitarea materialului a durat trei zile, timp în care membri echipei au stabilit etapele de montaj. Procesul de asamblare, a mai durat 2 zile de la transportul materialelor. Pe lângă echipa inițială, la execuție au luat parte și alți participanți ai workshop-ului, care au făcut posibilă finalizarea pavilionului la termenul stabilit.

concluzii:
Pavilionul s-a dovedit a stimula interesul utilizatorilor spațiului în care a fost amplasat, atât pe durata execuției lucrărilor cât și după finalizarea acestora. Din punctul de vedere al echipei de elaborare, este considerat un real succes, având în vedere durata desfășurării întregii acțiuni și condițiile materiale impuse.

text: Simona Zinca

mulțumiri: Arh. Edmund Futó (organizator workshop Green recreation Baia Sprie 2011) Arh. Anca Filipan (îndrumătorul echipei), OAR, Arh. Flaminiu Talos, Arh. Diana Talos, Peisagist. Carmen Bărbat.

sponsori: Rustic SRL- Baia Mare, Primăria Baia Sprie.
 

 

 

3 comentarii:

Flaminiu Talos
26 Oct 2011 - 03:28 pm

Green reCreation-ul lui Edi Futó materializeaza dupa trei edi-tii.
La prima editie in 2009 eram mai sceptic, dar (sic!) idealist:http://www.aico.ro/wp/blog/2009/07/30/dealul-minei/. Acum, micul pavilion pare o mare realizare. Urmeaza muntele.iLike!

mihai cocorean
5 Nov 2011 - 09:36 pm

proiectati mah - nu va mai jucati ...

Makovecz Imre
21 Aug 2012 - 01:14 am

Se profileaza un nou maestru in persoana lui Edi, un reprezentant al arhitecturii organice Romanesti. Muntele la care te referi dear Flaminiu Talos va fi "Cepariul" lui Edi, la editia IV a reCreatiei Verzi - in masura in care apuca sa il reCreeze datorita implicarii in proiectele din Primarie.