Piaţa Bisericii Anglicane


18.01.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Ioana RUSU
Proiectant instalații: ing. Bogdan Marinescu
Alți colaboratori: sculptor Virgil Scripcariu, artist fierar Sylvain Gabriel
Client: Primăria Municipiului Bucureşti
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața desfășurată: 1440

* Nominalizat la secțiunea ”Urbanism și amenajarea spațiilor urbane” din cadrul Bienalei de Arhitectură de la București 2010

Piaţeta reprezintă punctul de plecare al unui traseu pietonal reglementat de PUZ Traseu Cultural str. Episcopiei, str. Pictor Arthur Verona, Gradina Icoanei. Perimetrul studiat în acest PUZ este situat în zona ultracentrală a Bucureştiului, trama stradală, parcelarul, caracterul vegetaţiei, şi al arhitecturii menţin structuri apărute în secolul al XIX-lea, peste care s-au suprapus intervenţiile urbane moderniste. Studiul urbanistic şi-a propus să devolte o strategie de regenerare pentru perimetrul urban pornind de la zestrea sa istorică, comunitară şi culturală, să reglementeze regimul de construcţie, de ocupare a terenurilor şi tratarea spaţiului urban deschis. Spaţiul public rezultat este unul semnificativ pentru oameni, spre deosebire de spaţiul actual aproape inexistent, redus şi obturat de maşinile parcate pe trotuare. 

În 2009 PUZ-ul mai sus amintit a fost readus în atenţia primariei, ajungându-se la concluzia ca se poate executa o mică parte din proiect, astfel s-a elaborat proiectul Pieţei Bisericii Anglicane, executat între iunie 2009 şi mai 2010. Piaţeta este formată prin închiderea străzii Pictor Verona de la intersecţia cu strada Dionisie Lupu până la intrarea în Grădina Icoanei. Spaţiul creat astfel are ca element central biserica Anglicană şi este mărginit pe o latură de frontul compact de case de pe strada A.D. Xenopol, iar pe celelalte, de masivele de vegetaţie din grădina Casei Universitarilor şi din Grădina Icoanei. Se transformă astfel o zonă destructurată, folosită preponderent pentru parcare, într-o oază pietonală ce face mai lentă trecerea dinspre Grădina Icoanei înspre zona intens circulată creată de bd. Magheru.