Punct de documentare Colonia Pictorilor


02.11.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: 9 OPȚIUNE
Localitate: Baia Mare
Echipa de proiectare: Ildiko MITRU, Ioan Ştefan PASKUCZ, Petre MITRU
Proiectant structură: SC Concept Invest SRL - ing. Tudor Ciplea
Alți colaboratori: Laura Teodora Ghinea, Gyori Csaba, Marius Muresan
Antreprenor general: SC Betasil SRL, SC Distins SRL, SC Divin SRL, SC TLB Electro SRL
Client: Filiala Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare
Anul proiectării: 2012
Anul execuției/finalizării: 2012
Suprafața desfășurată: 35,8 mp + 22 mp (Terasa)
Fotograf: Laura Teodora Ghinea

Colonia artistică de la Baia Mare s-a cristalizat pe parcursul iniţiatic al unor colonizări temporare de vară desfăşurate anual din 1896 până în 1901. Din 1898 acestor colonizări temporare li s-au asociat colonizările permanente individuale a numeroşi creatori care au consumat apoi la Baia Mare perioade mai scurte ori mai îndelungate din biografia lor artistică, contribuind astfel decisiv la constituirea unei autentice structuri instituţionale permanente cunoscute sub numele de „Colonia pictorilor”.Astăzi Colonia este un ansamblu format din spații expoziționale și ateliere , un spațiu generos oferit artiștilor membri ai Asociației Uniunea Artiștilor Plastici.

Pavilionul proiectat și executat în anul 2012 marchează accesul pietonal în complex, este un punct de conexiune dintre spațiul public și cel de creație, un loc dedicat expunerii spre difuzare și vânzare a publicațiilor, materialelor publicitare și obiectelor de promovare a Centrului artistic.
Lucrarea a fost concepută ca un obiect în care betonul aparent, metalul și sticla se întrepătrund creând un spațiu închis și deschis în același timp, cu  o arhitectură ce incită și deschide calea spre lumea artei.

Proiect finanțat de Primăria municipiului Baia Mare în anul 2012.