Remodelare faţadă Imobil Multifuncţional


11.01.2015
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: LTFB studio
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Arh. Liviu Fabian; Arh. Lucian Luță
Alți colaboratori: Fazekas Constantin
Antreprenor general: Manolas Com
Anul proiectării: 2013
Anul execuției/finalizării: 2014
Suprafața construită: 195 mp
Suprafața desfășurată: 975 mp
Suprafața utilă: 625 mp
Fotograf: Cosmin Dragomir, Maria Oancea, Aliona Danilescu

De cele mai multe ori, zonele mai îndepărtate ale cartierelor dormitor ale Bucureștiului prezintă un peisaj urban foarte eterogen şi dezolant, care suprapune imaginea obişnuită a blocurilor de locuințe, profilate pe un fundal industrial, cu diverse intervenții haotice: service-uri, vulcanizări sau spălătorii de mașini, majoritatea apărute în perioada mai puțin reglementată urbanistic, înainte de anii 2000.

Scopul intervenției noastre a fost transformarea unei clădiri existente "la roșu", amplasată într-un astfel de context (între o benzinărie și o spălătorie auto), într-un pol de interes local, un reper urban cu rol ordonator.

Clădirea existentă, cu destinația de imobil multifuncțional, este situată în intersecţia între străzile Ilioara și Fizicienilor pe șoseaua ce duce spre autostrada "Soarelui", principalul drum spre litoral.

Ideea proiectului a fost aceea de unificare, simplificare și ordonare a imaginii de ansamblu a clădirii. Liniile orizontale de la etajele inferioare, care se transformă în traforuri în dreptul ferestrelor, au rolul de a realiza o trecere graduală de la plin la gol și de a lega printr-un sigur gest cele 4 fațade.

Ca elemente distincte au fost tratate parterul și ultimul nivel.

Etajul 4 are funcțiunea de sală de fitness și permite printr-un vitraj continuu pe toate cele 4 fațade o vedere panoramică asupra întregii zone. Parterul, ce urmează să găzduiască o cafenea, este tratat printr-un simplu ritm de vitraje ample deschise spre cele doua străzi adiacente.

Casa scării este în întregime placată cu sticlă profilată, translucidă și își propune rolul de "felinar urban" pe timp de noapte, reper luminos pentru cei ce trec spre sau dinspre autostradă.

Deși constrânsă de configurația existentă, intervenția reușește prin câteva elemente simple și de detaliu să schimbe în mod spectaculos caracterul inițial al imobilului și să contribuie puțin la ordonarea și "curățarea" peisajului urban.