Sat de vacanță ecologic și fermă de producție


28.12.2012
Tipul proiectului: studiu
Autor: DRAGAN ARCHITECTURE
Localitate: Chengu (China)
Echipa de proiectare: Radu DRĂGAN,

Funcţiunea acestui proiect îmbină o dimensiune industrială cu una turistică, mai exact o fermă de afine şi o zona de locuire, ai cărei ocupanţi vor putea vizita aria de producţie şi consuma produsele obţinute. Satul ecologic va fi construit pe o insulă artificială care va apărea prin săparea unui canal, fiind compus din 30 de vile construite din materiale ecologice, cu suprafeţe între 100-200 m2. Vilele au două niveluri: la parter un vast sejur deschis către o terasă orientată după caz, spre râu sau spre canal, o bucătărie deschisă spre camera de zi, o toaletă. La etaj se găsesc dormitoarele şi sala de baie. Anumite vile vor dispune de o piscină privată şi de un ponton pentru mici ambarcaţiuni. Toate construcţiile sunt dispuse de-a lungul unei alei carosabile care formează axul longitudinal al insulei, ceea ce permite fiecărui vizitator să ajungă cu maşina. Arhitectura este modernă, de tip european, evitând orice pastişă de stiluri istorice.


O promenadă pietonală va fi amenajată de-a lungul malurilor, pe care se vor afla pontoane plutitoare cu restaurante, baruri sau cafenele. La extremităţile insulei vor fi amenajate dotări comune: un mic port şi un club sportiv cu o piscină de dimensiuni olimpice, o piscină pentru copii şi terenuri de tenis.

De cealaltă parte a canalului se găsesc laboratoarele, clădirile administrative şi de producţie ale fermei de afine. Ele vor fi construite ca nişte coline plantate, cu acoperiş vegetat şi o structură de lemn. Aceste clădiri vor putea fi vizitate de turişti, accesul fiind asigurat pe câteva poduri construite peste canal.