Scaun arc


21.01.2013
Tipul proiectului: concept
Autor: ARTLINE
Localitate: România
Echipa de proiectare: Radu TEACĂ,
Anul proiectării: 2008
Fotograf: Cosmin DRAGOMIR

“Acest scaun, aşa cum arată şi numele, porneşte de la principiul resortului, fructificând proprietăţile elastice ale materialului sub greutatea corpului aflat în şedere. Concept minimalist, scaunul-arc este o prezenţă subtilă, dar ferm desenată în spaţiu. Silueta robustă şi tensionată, cu rotunjimi circulare dezvoltate în jurul unui ax central, prinde în ea într-o singură unitate toate elementele unui structuri destinate şederii: picior-suport, şezut şi spătar. Această unitate reflectă gestul spontan şi sigur al designerului.

Scaunul-arc este realizat din ţeavă de metal modelată prin încălzire şi apoi vopsită. Pornind de la baza scaunului, serpentina arcului urcă pană la nivelul şezutului, încolăcindu-se cu nerv de două ori şi prinzându-se în deschiderea sa de o reţea din sârmă de inox destinată şezutului. Apoi, ca o buclă desprinsă, se ridică, la unghi ergonomic, spatelui în sprijin, spătarul.
Chiar dacă este mai degrabă un experiment, Scaunul-arc poate deveni oricând scaunul preferat de mulţi datorită conceptului economic şi îndrăzneţ şi formei aparte, unică şi ludică.”

Articol publicat în revista Arhitext  nr.125 din 2011, text scris de Cristina Sabău

Scaunul arc a fost selecţionat pentru a fi expus la muzeul de design din Holon, Israel în cadrul expoziţiei : Common Roots Design Map of Central Europe, din toamnă, 2012.