Victoria Center


04.02.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PZP Arhitectura
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Liviu ZĂGAN, Dan Bălăneanu, Costin Beekman, Robert Popescu, Răzvan Blendea, Aukett Fitzroy Robinson - Paul Philips, Monika Mayova
Proiectant general: PZP Arhitectura
Proiectant structură: Popp & Asociații
Proiectant instalații: Miga AirVent, Conseng
Antreprenor general: KEY PLAN
Client: BLUEHOUSE
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 900 mp
Suprafața desfășurată: 13.500 mp
Suprafața utilă: 11.100 mp
Fotograf: Andrei Mărgulescu

Calea Victoriei este poate cea mai prestigioasă stradă în București. Este parte din trecutul orașului, a fost asaltată încă din trecut de dorința de a construi, de dorința de a fi prezent. Caracterul zonei este incert, părerile sunt împărțite și ades dezbătute.
Clientul își dorește continuarea lucrărilor abandonate cu mulți ani în urmă de proprietarul anterior, și în același timp cel mai înalt standard pentru viitoarea clădire.
Adâncirea subsolului existent, lupta cu regulamentele și îndeplinirea standardelor de proiectare a clădirilor de birouri au fost numai câteva dintre dificultățile întâmpinate.
Piatra de calcar de pe fațadă și grilajul vitrinei parterului trasează o linie de continuitate a stilului din zonă cu arhitectura modernă a clădirii.
Decupate din volumul principal și intens luminate în timpul nopții, porticul și terasa etajului 3, se vor elementele de reper la înălțimile din zonă – parterul liber și înălțimea maximă a clădirilor de epocă.
Clădirea oferă un semn de respect și de reînnoire.

 

 

5 comentarii:

BLK
7 Feb 2011 - 12:08 am

"Piatra de calcar de pe fațadă și grilajul vitrinei parterului trasează o linie de continuitate a stilului din zonă cu arhitectura modernă a clădirii." Really?

Anonymous
7 Feb 2011 - 08:17 pm

O porcarie.

Giovannoni
9 Feb 2011 - 05:20 pm

Fatadele "zdrentuite", o anumita "estetica" a impreciziei si a falsei complexitati au devenit o moda.
E adevarat, Robert Venturi scria inca de-acum 40-50 de ani despre "Complexitate si ambiguitate in arhitectura", dar in sens cultural.
Mi se pare in schimb ingrijoratoare aceasta fuga de tot ce este definit, de proportii, de raportul clar intre plin si gol, de ceea ce inseamna in ultima instanta ARHITECTURA.
Din pacate nu mai putem vorbi in ultima vreme decat despre o non-arhitectura (a se vedea si rezultatele mult controversatului recent concurs pt. BCU Cluj).

Roxana Wring
21 Jun 2011 - 12:00 pm

O arhitectura mediocra, banala, insensibila fata de context, lipsita de eleganta si de inteligenta, supradimensionata pe partea dinspre strada Frumoasa. Ce dezamagire ca tinerii arhitecti sunt incapabili sa creeze o arhitectura care sa dialogheze cu orasul intr-un mod coerent, respectuos. O agresiune la adresa valorii arhitecturale si ambientale a Caii Victoriei. Principala caracteristica a acestei constructii? Betonarea integrala a parcelei si ignorarea relatiei cu strada, cu trecatorul! Dantela'aparenta' care imbraca fatada nu face decit sa accentueze lipsa calitatii arhitecturale. O aparitie dezagreabila pe Calea Victoriei.

Stefan Pomarac
6 Dec 2011 - 10:37 pm

Cam atat poate scoala romaneasca de arhitectura, din pacate. E unul din multele exemple.
Romanul dupa ce da cu mucii in fasole nici nu stie sa stea acasa si sa-si zmulga parul din cap pentru prostiile facute.
„Casuta„ asta e una din multele asemanatoare cu care ne intoxica „revistele„ noastre de arhitectura, facand propaganda unei non-arhitecturi.
De fapt in „gastile„ de arhitecti destepti si de media de arhitectura aceleasi personaje cu aere de intelectuali centreza, dau cu capul si apoi inscriu. Triste reminiscente de pe vremea fanariotilor.