Ziua porților deschise: Deschide ochii!


05.10.2012
Numele complet al proiectului: Intervenție temporară în castelul Bánffy
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: atelier MASS
Localitate: Bonțida
Echipa de proiectare: Camelia SISAK, Marius Cătălin MOGA, Silviu ALDEA, SISAK Tamás,
Alți colaboratori: ORGANIZATOR: Fundația Transylvania Trust; CONCEPT VIZUAL: Atelier MASS; PROIECȚII CARTATE: Zotikos viSKIN (Ioan Mihai BABA, Raluca AGACHI, Alexandra SUCIU) Colaborator: Oana CĂREAN; VOLUNTARI: Andrei DORLOI, Iulia GĂLINESCU, Diana GALOȘ, Marina MELINTI, Mariana NOVOSIVSCHEI, Diana ONIȚ, Fabiana PANAIT, Alin TĂNASĂ
Anul execuției/finalizării: 2012

Cu ocazia Zilei Porților Deschise, Fundația Transylvania Trust organizează o serie de evenimente în Castelul Bánffy din Bonțida cu scopul de a produce deschideri ale acestui spațiu către manifestări culturale contemporane. Intervenția se constituie astfel, ca o invitație către artă și către publicul larg. Corpul castelului poate fi în continuare vătămat dar asta nu înseamnă că și-a pierdut capacitatea extraordinară de a decupa și a conține spații impresionante și încărcate cu frumusețe. Astfel el devine o oportunitate în care instalații la limita dintre arta contemporană și arhitectură se alătură moștenirii istorice pentru a crea un spațiu hibrid, în care noul și vechiul coexistă și se potențează reciproc. Vizitatorii sunt invitați astfel să participe la o experiență spațială inedită prin care umbrele triste ale trecutului sunt îndepărtate de lumina dinamică și suprafețe albe.

Astfel, castelul primește în 16 septembrie 2012 o nouă folosință, o ocupanță temporară în care publicul poate reapropia ruina castelului prin intermediul unui eveniment de o seară. În acest sens Atelier MASS propune o serie de instalații artistice făcând uz de materiale și metode de intervenție minimale. Fragilitatea și efemeritatea instalațiilor se asociază paradoxal prin contrast cu greutatea și stabilitatea pietrei și ale cărămidei, fără a naște un conflict. Un văl din material textil traversează încăperile castelului, croindu-și drum pe uși și ferestre, într-un gest de explorare, îmbrățișare și cunoaștere. Triunghiuri din polistiren alb, luminate, sunt suspendate de bolți sau plutesc pe lacul din curte, realizând o invazie a noului și utilizarea existentului. Lumini ambientale, proiecții cartate, obiecte și suprafețe geometrice abstracte, creează o senzație vizuală care insuflă viață nouă ruinei bătrânului castel. Texturile și cromatica vorbesc într-un limbaj contemporan despre vizibilitate, atragerea atenției, și reacție împotriva uitării.

 

 

2 comentarii:

Cover
5 Oct 2012 - 07:37 pm

foarte tare instalatia!la fel de impresionant si noul acoperis, care se incadreaza perfect in atmosfera istorica. Acest tip de acoperis ar trebui folosit in restaurarea tuturor cladirilor vechi!

Peter
14 Oct 2012 - 09:50 pm

Nu functioneaza ca muzeu din 1948, a fost decihss mult mai tarziu, in 1957. Intre timp, multe dintre obiectele originale au disparut (furate, doar nu le-a rapit vreun OZN) sau au fost imprastiate prin tara.