“LEARNING FROM MĂNĂȘTUR” – ateliere deschise în cadrul Zilelor Arhitecturii 2013

Colectiv A prezintă "La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăştur"! Sprijinim practicile colective urbane şi de grădinărit încurajând o nouă cultură europeană a spaţiilor publice. Proiectul nostru se situează între intervenţia artistică, arhitectură, peisagistică şi analiză antropologică.

Pornind de la observaţii ale unor spaţii din cartierul Mănăştur, am ales zona “La Terenuri” pentru noi abordări sub forma unor evenimente, ateliere şi dezbateri în spaţiul public. Dorim să creăm un spaţiu comun, un spaţiu de întâlnire al cartierului în care oameni de diferite vârste şi ocupaţii se pot întâlni bucurându-se de spaţiu verde, discuţii şi activităţi re-creative.

Scopurile proiectului sunt: crearea unui spaţiu comunitar, încurajarea grădinăritului urban, păstrarea spaţiilor verzi în zonă, încurajarea dezbaterilor şi acţiunilor participative și organizarea constantă de evenimente în cartier.

 

Atelierele “Learning from Mănăștur”:

1. În perioada 10-17 mai – ATELIER DE CONSTRUIRE a unui pavilion din materiale reciclate și a unei grădini urbane ce urmează a fi utilizate în cadrul unei scene urbane de cartier și loc de întâlnire, dezbatere și evenimente pe tot parcusul anului.
Participanți: 30.

2. În perioada 15-18 mai – ATELIER DE EXPLORARE URBANĂ a zonei "La Terenuri" și a Cartierului Mănăștur. Coordonatorii vor fi experți din domeniile arhitectură, peisagistică, arte vizuale, mapping, soundscape urban, antropologie și sociologie. Acest workshop își propune explorarea creativă a cartierului, experimentând totodată și o metodă interdisciplinară de înțelegere și abordare a mecanismelor orașului post-comunist.
Participanți: 30.


Pentru înscrierea la unul din atelierele de mai sus, trimiteți un mail cu subiectul “La Terenuri – construcție / explorare: nume, facultate / specializare, oraș” la adresa simina@colectiva.ro alături de un CV relevant pentru atelierul ales, până la data de 1 mai 2013.

Pentru mai multe informații: Facebook, www.landscapechoreography.eu, www.colectiva.ro

"La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăştur" face parte din proiectul „Landscape Choreography" care se desfășoară în 3 ţări europene: Italia (Taranto), Germania (Cottbus) şi România (Cluj). „Landscape Choreography" promovează un altfel de dialog şi producţie culturală printr-o utilizare comunitară şi creativă a spațului public. În acest fel, cetăţeanul devine conştient de posibilitatea de a-şi schimba oraşul într-un mod inovativ, dar şi responsabil. În urma lucrului cu comunitatea intenţionăm să construim locuri de schimb şi de socializare dezvoltând oportunităţi de discuţie cu privire la practicile de cetăţenie activă.

"Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine."

Organizatori: Colectiv A în cadrul Landscape Choreography

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii.

Parteneri: A.St.A., Zilele Arhitecturii 2013: Crossing Borders, Primăria Cluj

Parteneri media: Zeppelin, ArhiForum, Zile și Nopți, slicker, cluj.com