BERLIN – BUCUREȘTI – CHIȘINĂU Trei transformări

Film și discuție în cadrul seriei de filme BERLIN IS IN CLUJ (17-23.11.2014)

Vineri, 21 noiembrie 2014, ora 19
Universitatea Sapientia (Calea Turzii 4)

FILM
RECLAIMING THE CITY
D/MOL | Regie: Ștefan Rusu | 65 min.

Ce face o reunificare bruscă dintr-un oraș, care a fost divizat pentru câteva decenii, a aparținut de state diferite, a cunoscut sisteme contradictorii și a devenit deodată capitala tuturor germanilor? Artistul și producătorul moldovean Ştefan Rusu studiază schimbările Berlinului după căderea Zidului, vizitează cartierele marcate de gentrificarea bruscă, și arată într-un mod impresionant, cum s-a schimbat spațiul public berlinez. Filmul este conceput ca un documentar investigativ, arătând procesele dramatice de restructurare economico-socială. Sunt documentate atât transformarea fizică a orașului după căderea zidului, cât și consecințele acesteia asupra spațiului public.

În limba engleză cu subtitrare în română.

DISCUȚIE
BERLIN - BUCUREȘTI - CHIȘINĂU
How three capitals transformed

Nu doar pentru capitala Germaniei ci şi pentru cele ale României şi a Republicii Moldova evenimentele politice de acum 25 de ani au adus schimbări profunde. Berlinul a fost transfigurat, devenind capitala unei Germanii unite. Bucureștiul a fost nevoit să facă față unei schimbări radicale de regim. Chișinăul s-a transformat dintr-un oraș sovietic de provincie, în capitala unei republici suverane. Ce impact, din punct de vedere al populaţiei şi al caracterului lor, au avut asupra oraşelor aceste transformări?

Invitați:
Susanne Hauser este expertă în planificare teritorială, spaţiu public, istoria artei şi a culturii. Este profesoară de Urbanism și Planificare Teritorială la Universitatea Artelor Berlin şi se află la conducerea mai multor instituţii. Începând cu 2010 este membră a Academiei Germane de Urbanism şi Planificare Teritorială.

Celia Ghyka este doctor în arhitectură, lector la Universitatea de Arhitecturæ și Urbanism „Ion Mincu" din București. Printre specializările sale se numără spațiul public, arta publică contemporană, filosofia artei.

Ștefan Rusu este artist plastic, regizor și curator din Republica Moldova. Opera sa ilustrează procese și schimbări artistice și urbane în societățile post-socialiste ale Europei de Est.

Moderator:
Eugen Pănescu, arhitect (Cluj-Napoca)

Discuție în limba engleză.

 
Etichete: film, prezentare