Înscrieri Şcoala de la Buneşti 2012

Şcoala de la Buneşti este o şcoală-şantier pentru studenţi arhitecţi şi nu numai. Ea se desfăşoară în fiecare vară, începând din 2008, într-o poiană de pe Valea Vâlsanului, în judeţul Argeş. Studenţii construiesc, alături de profesori, arhitecţi, meşteri locali şi săteni, structuri din materiale naturale, sub forma unor machete de studiu la scara 1:1. Pe măsură ce aceste structuri îşi confirmă caracterul de construcţii autentice, ele devin facilităţile unui campus, în care toţi studenţii-constructori sunt invitaţi să se integreze ca îndrumători şi formatori ai noilor veniţi. Şcoala de la Buneşti este o şcoală unde noţiuni practice sunt redescoperite, însuşite şi transmise de la student la student.
Anul acesta propunem trei şantiere şi lucrul cu trei materiale diferite, prilejuite de structurile începute anii trecuţi.
I CĂRĂMIDĂ
- realizarea unei bolţi fără cofraj („mesopotamiană” sau „nubiană” – o boltă cu asize înclinate), din cărămidă compactă dublu arsă şi mortar de var; bolta reazemă pe zidurile de cărămidă construite de studenţi în 2010 şi 2011; construcţia va reprezenta trapeza campusului;
- eventual realizarea grupurilor sanitare ecologice.
II PĂMÂNT
- realizarea unor finisaje din argilă - şape şi tencuieli – la casa din chirpici construită în 2009; structura reprezintă dormitoarele studenţilor;
- eventual realizarea unei structuri de tip dom, care va funcţiona ca beci pentru alimente.
III LEMN
- realizarea unei duşumele, a unei şape din împletituri vegetale şi a unor obiecte de mobilier în casa de lemn construită în 2008; aici se vor desfăşura seminariile profesorilor invitaţi;
- eventual realizarea unui umbrar pentru locul de luat masa şi bucătăria de vară.
Coordonator, arh. Ana-Maria Goilav
Pe de altă parte, participanţii vor descoperi patrimoniul zonei şi se vor bucura de prelegerile şi atelierele unor invitaţi de seamă care vor petrece câteva zile în tabără şi poate vor munci cot la cot cu noi. Printre invitaţii anilor trecuţi îi amintim pe Andrei Pleşu, Neagu Djuvara, Şerban Sturdza, Hanna Derer, Florian Stanciu.
CALENDAR
- Seria 1, 20 locuri: 16 – 24 iulie
- Seria 2, 20 locuri: 24 iulie - 1 august
- Seria 3, 20 locuri: 1 – 9 august
- Seria 4, 20 locuri: 9 – 17 august
- Seria 5, 20 locuri: 17 – 25 august
- Duminică, 26 august, petrecerea de sfârşit
ÎNSCRIERI
Înscrierile se fac pe baza unui dosar pe care vă rugăm să îl trimiteţi pe adresa secretariat.bunesti@gmail.com până pe 30 aprilie.
Dosarul va cuprinde:
- CV cu fotografie
- fişa unui „proiect-companion”. Fiecare candidat se va prezenta însoţit de un proiect, propus spre analiză. Proiectul, ales în rezonanţă cu manifestul Şcolii de Arhitectură de la Buneşti, trebuie să constituie o sursă didactică pentru demersul nostru. În fişă se vor menţiona datele de identificare: numele proiectului, locul, autorul (atunci când se cunoaşte), anul/secolul realizării, însoţite de o imagine reprezentativă şi de o frază care să explice relevanţa lui pentru exerciţiul de la Buneşti. Obiectul ales poate să ţină în egală măsură de patrimoniul arhitecturii vernaculare sau de arhitectura cultă, din orice regiune sau epocă. De exemplu: tumul/ necropola Cerveteri, Italia/ sec. IX – III î. Hr. sau Brother Klaus Field Chapel/Wachendorf, Eifel, Germany/Peter Zumthor/2007. Proiectul propus va fi prezentat şi comentat în cadrul unui colocviu în una din serile de la Buneşti.
- menţionarea seriilor pentru care optaţi, în ordinea preferinţelor.
Fiecare candidat va primi confirmarea participării pe mail, în termen de 24 de ore de la trimiterea dosarului. Lista finală a participanţilor selectaţi va fi afişată pe site în cursul lunii mai. Taxa de participare la Şcoala de la Buneşti este de 300 lei. Suma reprezintă cheltuieli de masă, de organizare a şantierului şi costuri cu profesorii invitaţi.
Mai multe despre Școala de la Bunești aici.