Roșia Montană - o familie, un secol. 1916-2013

Fotografii din arhivă personală a fraţilor Georgeta Oprea (Bocaniciu) şi Silviu Bocaniciu jr.
1916-2013

... o altfel de incursiune în istoria recentă a Roşiei Montane - o abordare cu o puternică nuanţă personală, prin lentila unui roşian strâns legat de aceste locuri şi de evoluţia lor din ultimul secol, o Roşie Montană care pentru multe generaţii a însemnat “acasă”.

Ca orice alt loc, şi Roşia Montană poartă amprenta timpului asupra să. Şi totuşi, nu sunt multe locuri în lume care să fie capabile să evoce simultan mai multe perioade pe lângă cea contemporană. Roşia Montană, cu existenţa ei milenară, este un astfel de loc. Mărturii are perioadelor romană şi pre-romane, habsburgică, comunistă sunt şi azi vizibile şi vizitabile în Roşia Montană. Expoziţia noastră vă invită să vedeţi Roşia Montană prin lentilă unui fotograf amator, roşian, care şi-a imortalizat familia şi localitatea natală în ipostaze cu o puternică încărcătură personală.

Exerciţiul pe care-l propunem este de fapt o excursie în trecut. Într-un trecut în care mineritul era posibil cu unelte simple, mecanisme acţionate cu puterea apei, apoi motorizate, în care un masiv (Masivul Cetate) împânzit de galerii române mai există, când micul târg de acum prezenta elemente urbane: cazinouri, construcţii arhitecturale specifice, felinare cu petrol, o piaţă centrală unde cântecul orchestrelor prevestea balul ce se organiza în apropierea unui lac înconjurat de brazi, un oraş care prospera şi unde românii, maghiarii, cehii, slovacii, sârbii şi nemţii trăiau într-o toleranţă naturală.

Pivnița Casei parohiale unitariene din Roșia Montană găzduiește începând cu 15 august expoziția Roșia Montană - o familie, un secol. 1916-2013. Fotografii din arhiva personală Silviu Bocaniciu jr. și Georgeta Oprea (Bocaniciu).

Silviu Bocaniciu senior, autorul majorității fotografiilor expuse, s-a născut la Roșia Montană în 1898. Este fiul lui Gheorghe Bocaniciu și al Ecaterinei (Janky Katalin). După terminarea studiilor universitare în Germania, s-a întors în Roșia Montană, unde a preluat afacerea familiei - prăvălia deschisă în 1884 în casa construită de tatăl său la începutul sec. XIX. S-a căsătorit cu Olga Cornea cu care a avut doi copii: Georgeta și Silviu. A luptat în ambele razboaie mondiale. Pasionat fotograf amator, și-a instalat propria cameră obscură într-una dintre cele 11 încăperi ale casei. În 1948, prăvălia a fost naționalizată iar Silviu Bocaniciu a fost trimis un an la Canal. Prin anii 1948-1949, familia a plecat din Roșia Montană și s-a stabilit la Câmpia Turzii. Casa Bocaniciu a fost vândută în 1972 familiei Székely.

Silviu Bocaniciu senior a murit în 1971 şi a fost înmormantat la Cluj-Napoca. Expoziție realizată de Asociațiile ARA și Alburnus Maior, la inițiativa Laurei Turdean, prin bunăvoința fiilor autorului - Silviu Bocaniciu jr. și Georgeta Oprea (Bocaniciu).

Vernisajul expoziției a beneficiat de prezenta și poveștile filului autorului fotografiilor, dl. Silviu Bocaniciu jr., care după 50 de ani a revenit în Roșia Montană împreună cu soția, cei doi fii și nepoții.

Expozitia poate fi vizitată până pe 15 septembrie 2013.

Mai multe aici și aici.