Proiect pilot N.O.D. (Networking with Ordinary Design)

autor: atelierNOD
Ca o continuare a seriei de workshop-uri organizate de Green reCreation la Baia Sprie, ultimul dintre ele fiind Workshop-ului de arhitectură și peisagistică Green reCreation din 2011, care s-a încheiat și cu proiectarea și execuția unui mic Pavilion, anul acesta s-a desfășurat proiectul pilot N.O.D. (Networking with Ordinary Design).
Proiectul care ar dori să schimbe puțin direcția taberei Green reCreation s-a întins pe parcursul a 2 luni, iar tabăra oficial a durat doar 4 zile, neoficial 10 zile. Au fost 4 echipe mixte de arhitecți și peisagiști proaspăt absolvenți care participaseră la edițiile noastre anterioare, iar aceste echipe au venit cu câte o propunere de proiect.
Fiecare proiect avea să fie implementat în 4 din locurile cheie rezultate în urma analizelor din edițiile 2009 - 2010, timpul de execuție al proiectului trebuia să dureze aprox 4-5 zile, fiecare echipă primind câte un buget în care trebuia să se încadreze.
Etapa I
În 2009 s-a analizat o regiune mai vastă învecinată orașului Baia Sprie.
Etapa II
În 2010 s-a stabilit un perimetru clar de intervenție pe un termen mai lung totodată și traseele importante, s-au creat primele schițe de proiect și niște direcții pentru viitoarele proiecte.
Etapa III
În 2011 s-au ales punctele cheie și au apărut primele proiecte mai detaliate ce mizau pe o fuziune clară cu situl pentru care erau propuse.
Etapa IV - Proiect pilot N.O.D. (Networking with Ordinary Design)
Proiectul pilot a intrat în scenă în speranța de a clarifica direcția care deja o urma seria de workshop-uri din Baia Sprie, un nou pas mic în atingerea scopului. În prima etapă a proiectului pilot s-au format echipele de coordonatori, fiecare echipă a fost alcătuită din arhitecți și peisagiști, excepție făcând o singură echipă cea a asociației Re/Creativ care s-a ocupat cu instalațiile artizanale de landart aici nici arhitectura nici peisagistica nemaigăsindu-și locul. Odată formate echipele s-a trecut la a doua etapă a selecției siturilor pentru fiecare echipă, a fost o operațiune delicată pentru că era nevoie de chimie între fiecare din echipe și locul ales. În tot acest timp deciziile erau luate împreună cu toate echipele, iar după ce s-a făcut triajul siturilor și a început seriile de brainstorming nu ne-am mai întrunit în forumuri deoarece proiectele se demaraseră pe trasee paralele.
Aceasta a fost singura gură de oxigen pentru organizatori, sarcinile fiind împărțite. Rezultatele proceselor de creației și numeroasele reiterații se centralizau într-o bază de date la care toată lumea avea acces, la fel documentațiile și alte discuții.
Odată proiectele finalizate echipa de organizare a mai avut sarcina de a face ultimele corecturi pentru fiecare propunere în parte în funție de constrângeri tehnologice, materiale, sau financiare. O parte din piesele pentru 2 proiecte au fost realizate la ateliere înainte de demararea taberei.
Unul din proiectele propuse a fost compromis din cauza bugetului mic, dar pe ultima sută de metri am schimbat direcția și ne-am propus realizarea unor piese de mobilier urban ce vor fi împrăștiate prin parcul Petofi Șandor din Baia Sprie. Din mica serie de obiecte s-au materializate 2 scaune , 1 măsuță, 3 instalații de landart, un balansoar, 1 bancă (din păcate așteaptă fonduri noi pentru finalizare). Trebuie să mulțumim elevilor de la Liceul de Artă din Baia Mare, pentru doza de creativitate, spirit de echipă și pentru că s-au simțit bine totodată.
Una din echipe a pornit cu ambiția de a crea o serie de locuri de odihnă, așa că a apărut ideea unor coconi suspendați ce pot fi muntați oriunde la umbra unui copac, tot o decizie de ultim moment a fost crearea a două concepte în paralel, unul realizat doar din nuiele cu ajutorul unui meșter local, celălalt din oserie de cercuri de OB țesute cu iută. Timpul se dilata în interiorul coconilor pentru toți cei ce i-am încercat prima dată. În momentul de față amândoi stau suspendați la marginea Lacului Albastru.
Altă echipă a reușit să se folosească de resursele locale identificate pe traseul ce duce la Lacul Albastru, rezultatul a fost o compilare reușită transformată în instalații de landart cu rol de semnalistică. Asociațai Re/Creativ a dat dovadă dinnou de multă creativitate și implicare, chiar dacă era o provocare pentru mica echipă.
Piesa de rezistență a workshop-ului a fost pavilionul ce s-a materializat sus ”la ruine”, lângă puțul Francisc aflat pe traseul apei. A fost cea mai mare echipă dintre toate, s-a consumat cea mai multă energie, multe emoții și zile, dar rezultatul a fost neașteptat de plăcut pentru toată lumea. Anul acesta o echipa din Timișoara a reușit să pună pe picioare o ambiție mare a noastră. S-a optat pentru o structură mai curajoasă de lemn, postată pe o fundație de piatră seacă. Conceptul proiectului nu se rezuma doar la crearea unui simplu loc de popas, ci era inclusă ideea bunului comun care să fie împărtășită sperăm de comunitatea locală și nu numai. Astfel structura a fost acoperită în proiect de o terasă vegetată ce ar putea deveni o mică grădină de legume cu acces liber. Sarcinile au fost bine distribuite, la fel și materialele, așa că o bună organizare a dat naștere la o vatră de foc pusă în vecinătatea pavilionului, și o altă vatră pe o terasă inferioară. Din păcate mica grădină este în așteptare, sperăm ca pe viitor să strângem fonduri ca să se poată realiza.
În momentul de față toate piesele realizate în cadrul taberei și-au atins scopul, lumea a început să folosească instalațiile, în parametrii normali, spre bucuria noastră. Prin toate intslațiile create și proiectele ce ni le-am propus pe viitor vrem să conturăm un profil al comunității locale. Zona a devenit și mai animată după acțiunile Clubului Civic Asociațai Lacul Albastru și după implementarea proiectelor realizate în cadrul workshop-ului nostru, iar marea supriză a fost aparenta responsabilizare a turiștilor de ocazie ce vizitau zonele.
1.PROIECT PAVILION
Coordonatori: arh. Alexandru Mociran, arh. Ruxandra Moldovan, arh. Hanna Bianca Nistor, arh. Costi Bleotu, arh. Simona Mesaroș, arh. Hitter Timea
Consultanță proiect pavilion: ing. Cornel Farcaș
Voluntari arhitectură Tmișoara: arh. Dan Ungur, arh. Călin Bolovan, arh. Adrian Leițoiu, arh. Ion Avram
Voluntar Universitatea din Manchester - Facultatea de Arhitectură: Raluca Pop
2. LACUL ALBASTRU (COCONII)
Coordonatori proiect: Andrei Temian, Mihai Tămășan, Larisa Prelucan, Valentin Meteș
Meșter local: nea'Vasile din Baia Sprie (încă numele de familie rămâne un mister)
3. PARCUL PETOFI ȘANDOR-BAIA SPRIE (piese de mobilier)
Coordonatori proiect: arh. Raul Timiș, peisagist Bianca Fanta, arh Teodora Ungureanu
4. TRASEUL LACUL ALBASTRU
Coordonatori proiect: Asociația Re/Creativ - Raluca Ocean, Carmen Mărginaș
Elevi Voluntari Liceul de Artă Baia Mare: Tudor Udroiu, Andrada Pinte, Dan Săsăran, Carla Afrasinei, Diana Canța, Zsolt Farago, Ruxandra Vasile
Elev voluntar Liceul Vasile Lucaciu Baia Mare: Diana Cocoșilă
Studenți voluntari Facultatea de arhitectură din Oradea: Cristina Costea, Mara Sălăjan, Nicu Coșorenci, George Blaga, Florina Pantea, Sebastian Scarlat
Perioada de desfășurare: 6-19 august
Conceptul proiectului: Acest proiect vine ca o continuare a unei serii de 3 workshopuri ce s-au desfășurat tot la Baia Sprie origanizate de echipa Green reCreation.
Echipa organizatoare: atelierNOD
(arh. Ruxandra Moldovan/arh. Valentin Meteș/arh. Edmund Futo Eugen)
contact: workshop.baiasprie@gmail.com
site: tabaradecreatie.blogspot.ro
Parteneriate: Primăria Baia Sprie, Asociația Re/Creativ, Clubul Sportiv Baia Sprie, Clubul Civic Asociația Lacul Albastru.
Credite fotografii: Diana Șandor, Zsolt Farago, Cristina Costea, Costi Bleotu