Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională - Atelierul de la Meșendorf

Atelierului  “Să construim ecologic învăţând de la arhitectura tradiţională” a ajuns la a treia ediție care s-a desfășurat în perioada 11 – 16 iulie 2011 la Meşendorf, în județul  Braşov. Tema acestei ediții a  fost Arhitectura de pămant și acoperişuri vegetale. De altfel  locul desfaşurării atelierului- satul Meşendorf- reprezintă un exemplu de habitat unde mediul construit şi mediul natural coexista armonios și tocmai de aceea e locul potrivit pentru un workshop care și-a propus să-i înveţe pe participanți „cu mâinile lor” despre beneficiile arhitecturii de pământ şi al acoperişurilor vegetale, dar și despre multitudinea de tehnici şi utilizări ale acestora.

Pământul, ca material de construcţie, este asociat cu începuturile asezărilor umane. Mai mult de o treime din populaţia Terrei locuieşte în prezent în case din pământ. În momentul de faţa, tradiţia de a construi cu lut se luptă cu prejudecăţi de natură culturală, economică şi politică. Dar odată cu conştientizarea nevoii de protejare a mediului înconjurător, formele arhitecturale şi materialele tradiţionale au început a fi asociate şi cu arhitectura ecologică. De asemenea, folosirea unui strat vegetal ca invelitoare nu este o inventie moderna dar datorita beneficiilor utilizarii acestei metode acoperisurile vegetale au revenit in atentia arhitectilor.

Îndrumători atelierului au fost Gernot Minke şi Silvia Demeter-Lowe. Arhitectul Dr. Gernot Minke este autorul cărţii "Construind cu pământ" şi profesor la Universitatea Kassel din Germania. Preocupările sale pentru construcţiile din pământ a început încă din 1977 şi s-au manifestat prin numeroase studii de laborator şi pe şantiere, astfel participând la seminarii şi ateliere din întreaga lume. Silvia Demeter-Lowe este arhitect, absolventă a cursului de masterat al Universităţii Oxford Brookes, bursiera SPAB în 2004 (Society for the Protection of Ancient Buildings, UK) şi are o experienţă de 10 ani în domeniul conservării arhitecturale şi arhitecturii ecologice în Marea Britanie.

Punctul final al evenimentului a fost marcat de  o „petrecere in ograda” cu două recitaluri susținute de Cvartetul Corona Brașov și de artista Georgia Gulea la nai, urmate de un concert al formației din Rupea sub conducerea domnului Dumbrava.