WHITE APARTMENT


25.01.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PARASITE STUDIO
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Claudiu TOMA, Maja BÂLDEA, WENCZEL Attila,
Proiectant general: PARASITE STUDIO
Proiectant structură: ing. Vasile Tundrea
Antreprenor general: regie proprie
Client: fam. Muller
Anul proiectării: 2006
Anul execuției/finalizării: 2007
Suprafața construită: 150 mp
Suprafața desfășurată: 150 mp
Suprafața utilă: 135 mp
Fotograf: Andrei Mărgulescu & Arhitectura, Parasite Studio

Încă din primele intenţii am încercat să ne îndepărtăm de intervenţiile devenite "standard" în imobile vechi. Beneficiarul, pasionat de muzică jazz, a dorit un apartament elegant şi de standard înalt, flexibil, cu spaţii ample multifuncţionale în zona de zi.

Ca răspuns am ales o soluţie în care albul predomină şi joacă rolul unui fundal epurat pe care se dezvoltă tema principală a apartamentului – mobilierul, care este tratat ca o inserţie contemporană unitară. Efectul amenajării mizează pe contrastele dintre suport/inserţie, vechi/nou, permanent/efemer. Temele proiectului sunt ritmul panotărilor pieselor de mobilier, tăieturile şi decupajele acestuia care urmează ritmurile şi modulările unei idei de muzicalitate.

Obiectele de mobilier şi compartimentările zonifică şi organizează spaţiul, dictând întreaga desfăşurare a activităţii interioare. Prin concept mobilierul depăşeşte condiţia de obiect static în spaţiu şi participă dinamic în definiţia apartamentului.

Din vechea structură a apartamentului am păstrat ca element major peretele dinamic longitudinal ce separa cele două zone de locuit (diurnă/nocturnă) – un element structural principal ce integrează nişe de depozitare şi goluri de trecere. El este "învelit" în noul mobilier şi transformat într-un volum funcţional ce participă în definirea interioară a spaţiului, un container cu rol de divizor spaţial.

Aparenţa generală de alb "septic" este astfel contrabalansată de panotări, de cromatica nişelor, de lumina inserată în mobilier şi de obiectele personale ale proprietarilor.

 

 

1 comentariu:

Liliana Pasarica
7 Jun 2012 - 03:09 pm

Foarte frumos si functional.Felicitari echipei de proiectare!