The Garden Bookshop


07.02.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: AStA Cluj
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Adrian POP, Georgiana Ciceo, Dorian Bardasu, Iulia Botorog, Horia Brad, Nicoleta Cardoş, Gicu Chistol, Maria Dudaş, Smaranda Ghiniţa, Lavinia Grădişteanu, Oana Grecea, Ştefan Grosariu, Christine Heigl, Olivia Joikits, Darius Lăzureanu, Melania Lipan, Mihai Mardare, Adrian Mărăcineanu, Ovidiu Margan, Codrina Moldovan, Mircea Negrea, Vlad Oltean, Călin Santa, Cristina Sin, Andrei Zdrenghea
Alți colaboratori: Azara Landscape
Anul proiectării: 2009
Anul execuției/finalizării: 2009
Suprafața construită: 83 mp
Fotograf: Nicoleta Cardoș, Cătălin Sucală

Concept. Pavilionul "The Garden Bookshop" este rezultatul unui atelier desfăşurat în cadrul Zilelor Arhitecturii 2009: "arhitectuRO" cu scopul de a oferi un spaţiu de recreere participanţilor la conferinţe, dar şi din dorinţa de a experimenta construirea unei oaze de răcoare în centrul Clujului, unde trecătorii să răsfoiască o carte de arhitectură.

Procesul. Acest pavilion reprezintă un experiment inter-disciplinar între studenţi arhitecţi din Cluj şi Timişoara, studenţi horticultori din Cluj, sub îndrumarea unei echipe tinere de specialişti în amenajări peisagere. Studenţii s-au strecurat printre predări şi examene pentru a-şi satisface dorinţa de a lucra cu materialele despre care învaţă la şcoală, să le simtă textura, duritatea, mirosul şi mai ales cum (nu) le pot folosi.

Utilizarea. Deşi conceput doar pentru perioada de desfăşurare a Zilelor Arhitecturii 2009 (13-16 mai 2009), trecătorii de pe pietonalul Eroilor au strâns semnaturi pentru a solicita Primăriei Cluj-Napoca să preia pavilionul. La incheierea Zilelor Arhitecturii, organizatorii Festivalului De Film Internaţional Transilvania (TIFF) şi-au manifestat interesul pentru a folosi pavilionul ca punct de informare, iar la incheierea festivalului de film, solicitarea Primăriei de a prelua pavilionul nu a întârziat să apară, motiv pentru care a rămas în centrul oraşului timp de 8 luni, până în ianuarie 2010.