Fabrica Unirii


07.05.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: DS Birou de Arhitectură
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Dorin ŞTEFAN, Ciprian MANDA
Proiectant structură: Miro Grup (ing. Adrian STĂNESCU) - proiectare, Stizo (Ion DUMITRACHE) - execuție
Proiectant instalații: Vladalex Construct (Ioan Mareș) - proiectare, Ave Instal Proiect (Adrian Enciu) - proiectare, Rominstal (ing. Marcel POPESCU) - execuție
Alți colaboratori: Finisaje: Mitică Chiș (execuție). Pereții cortină: Industrial Conex (Cosmin POPOVICI). Lucrări metalice: Calferus (Alexandru CRISTIAN). Închideri metalice: Alldach Service Sandru (Dumitru SANDRU)
Client: Falcon Electronics
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața desfășurată: 1.600 mp
Fotograf: Cosmin Dragomir

Deși tema era foarte orientată spre funcțiune (servicii de siguranță pentru mașini și birouri), am ales să introducem elemente care nu acceptă un spirit funcțional: de la mecanismul porții, rampa de acces foarte lungă, poartă de acces monumentală (înaltă de 7,2 metri), amenajarea curții, și până la introducerea benzilor negru cu galben care se conecteaza la orice tectonic - structura de beton si solul.

Jucându-ne cu panourile de sticlă transparentă și Profilitul translucid, am încercat să diferențiem fiecare nivel, astfel încât să obținem o vedere unică privind din interior spre exterior.

Ne-am concentrat cel mai mult asupra detaliilor: am renunțat la clasica plintă în favoarea unei pardosele cu canel, pentru a crea senzația că coloanele nu se intersecteaza cu pardoseala. Am ales o pardoseala reflectorizantă pentru a accentua senzația de deschidere a spațiului, am introdus benzile lamerale pentru a defini tavanul, dar am lăsat toate instalațiile vizibile, am folosit brutalitatea betonului aparent pentru a contrabalansa celelalte finisaje.

(text Ciprian MANDA)