Euro Tower


11.05.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: DS Birou de Arhitectură
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Dorin ŞTEFAN, Adrian ARENDT (șef de proiect), Anda ȘTEFAN, Alexandru POP (până în 2006), Corina FODOR (din 2009)
Proiectant structură: Popp & Asociații, Martifer
Proiectant instalații: Sommering Install, Anconi
Alți colaboratori: Oana ANDROI, Daniela GHEORGHIU, Alexandra MIREA, Emil ROȘCA
Suprafața desfășurată: 26.000 mp
Fotograf: Cosmin Dragomir, Adrian Arendt

În cazul clădirii Euro Tower am experimentat abordarea numită Morphology Generation, lucrând cu următoarele proceduri:

  • retragere de la limita proprietății
  • extrudarea limitelor din planul 2D
  • balansarea rezultatului 3D
  • compensare volumetrică

Introducând o componentă dinamică (prin balansare și compensare), considerăm că indepărtăm volumul (generat morfologic prin procedurile menționate) de la starea simplificată indusă de speculatorii imobiliari.

(dorinSTEFAN)

Estetică

Constrângerile sitului triangular au oferit oportunitatea de a crea o formă dinamică care a fost exploatată la maxim de conceptul volumetric. Nivelele de jos ale clădirii formeaza un podiul care relaționează cu clădirile rezidențiale adiacente, în timp ce nivelele superioare, cu suprafață mai redusă, se înalță pentru a deveni un reper semnificativ în zonă. Joncțiunea clădirilor e o combinație de puncte ascuțite și curbe fine, în timp ce planurile fațadelor au sunt subtil înclinate, articulând lumina reflectată. Proiectul include câteva trăsături particulare, cum ar fi punctul de sud înclinat, cu balcoanele tăiate.

Fațadele foarte transparente ale birourilor crează o imagine contemporană și arată activitatea imprejurimilor, in timp ce oferă priveliști excelente ocupanților. Fațada solidă a nucleului liftului are mici orificii circulare, care dezvăluie mișcarea și cabinele iluminate ale lifturilor, animând clădirea în timpul nopții.

Estetica interiorului clădirii va fi un exemplu de bun design comercial contemporan, angajând compoziții simple și curate, și o paletă de materiale naturale și artificiale. Zona proprietarului clădirii va fi proiectată și executată la standarde de birouri clasa A.

Filozofie

Straturile funcționale au fost concepute pentru a atinge un echilibru potrivit între eficiență, imagine, mulțumire a ocupantului, siguranță, securitate și ușurința folosirii și întreținerii clădirii. Proiectarea și specificațiile fiecărui element al proiectului trebuie să fie cuprinse integral în standardele unei dezvoltări de clasă A, cu tot ce implică asta. În general, proiectul a fost conceput pentru a performa în standardele europene luând în calcul toate aspectele operării clădirii. În timpul proiectării, standardele locale au fost privite ca un nivel de minim de performanță.

Planimetria maximizează eficiența, în timp ce forma clădirii dictată de constrângerile amplasamentului țintește să exploateze vederea spre stradă, prin priveliști spre nord și est. Conceptul funcțional combină eficiența cu flixibilitatea spațiului. Spațiul pentru birouri permite multe permutări de tipuri de organizare celulară sau deschisă (open space) a birourilor și poate fi ușor personalizat conform cerințelor ocupanților. Spațiul de birouri se poate și diviza pentru mai mulți chiriași.