REFRESH SOVEJA 2012 - Workshop de regenerare rurală durabilă

Refresh Soveja este un workshop intersdisciplinar, adresat studenţilor şi profesioniştilor din domeniile dezvlotării rurale, urbanism, peisagistică, arhitectură, geografie, agronomie, sociologie şi antropologie.

Evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra potenţialului şi a dificultăţilor specifice mediului rural din contextual subcarpatin. Prin implicarea un grup competent de specialişti alături de invitaţi specializaţi în domeniul dezvoltării rurale, se doreşte inițierea procesului de   realizare a unei strategii pentru regenearea comunei Soveja.

Astfel, participanţii vor avea ocazia să descopere comuna și stațiunea  Soveja cu peisajul traditional încă  neafectate de tehnologia modernă şi să îşi însuşească noi cunoştinţe legate de dezvoltarea durabilă și regenerarea rurală.etc.

 

 

 

 

 

FACEBOOK: http://www.facebook.com/events/251469871628315/
SITE: http://cubicsphere-urbanplanning.cabanova.com/#/refresh-soveja-2012
EMAIL: refresh.soveja@gmail.com

Context

Comuna Soveja (județul Vrancea) este localizată în Munții Vrancei la o distanță de 80 km față de municipiul Focșani și 60 km față de municipiul Târgul Secuiesc. Cu o evoluție de peste 400 de ani, localitatea prezintă un spațiu cultural complex și valoros. Comunitatea este formată din aproximativ 2700 de locuitori.  În intervalul 1850 – 1989 pe teritoriul comunei s-a dezvoltat treptat o mică stațiune balneară de importanță regională(Stașiunea SOVEJA), recunoscută pentru calitatea aerului și a izvoarelor naturale. În prezent stațiunea este într-un avansat stadiu de degradare.

Scopul workshopului

Scopul proiectului este inițierea unui proces de regenerare culturală, economică și spațială în comuna Soveja (județul Vrancea) și mediatizarea valorilor locale existente, iar pe de altă parte de a atrage atenția specialiștilor, clasei politice, administrației și a publicului larg  asupra oportunităților și amenințărilor existente în zonă. Totodată proiectul va detalia principii și idei de valorificare sustenabilă a zonei montane Soveja, utilizând ca bază un studiu și o soluție de dezvoltare integrată realizate în perioada 2010-2011.

Acest lucru va fi susținut de o amplă dezbatere asupra situației actuale a mediului rural din România și asupra posibilităților de regenerare durabilă a acestora.

Proiectul iși propune de asemenea să promoveze și să protejeze valorile culturale proprii in contextul redezvoltării turismului in zonă și să fie un semnal de alarmă atât pentru autoritățile locale și centrale cât și pentru utilizatorii zonei Soveja. Implicarea specialiștilor din țara și străinătate dar și a studenților are ca scop învățarea continuă prin provocarea studenților de a rezolva probleme reale ale zonelor rurale și implicit promovarea valorilor culturale ale Sovejei.

Obiective generale şi specifice ale worksopului

Obiectivul general al proiectului este realizarea unei workshop pluridisciplinar (a unei școli de vară ) cu tema ”Regenerarea Rurală Durabilă”.   Evenimentul își propune să implice direct comunitatea locală și să creeze astfel cadrul potrivit unei ample  dezbateri asupra transformărilor mediului rural din România.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Îmbogățirea cunoștințelor studenților referitoare la ”Regenerarea Rurală Durabilă”.  
  • Realizarea / detalierea unor idei de valorificare sustenabilă a oportunităților locale având ca bază de pornire studiul și propunerea integrată de dezvoltare realizate în perioada 2010-2011 de către un grup independent de profesioniști.
  • Expunerea lucrărilor realizate de studenți în cadrul comunei.
  • Promovarea comunei Soveja la nivel național și internațional prin prezentarea valorilor și oportunităților locale existente prin implicarea activă și directă a locuitorilor și a altor actori locali interesați.     

 

Invitaţi

  • Mihaela VRABETE este arhitect  si  doctorand la Facultatea de Geografie a Universitatii  Babes Boliay din Cluj-Napoca si beneficiază de o vasta experienta in domeniul urbanismului si al geografiei. Doamna Vrabete se remarca prin multiplele proiecte coordonate pentru autoritatile locale, precum si pentru firme de proiectare in domeniul arhitecturii si al urbanismului. Deasemenea activitatea prestata in diferite departamente ministeriale, în domeniul training-urilor de specialitate precum și lucrarile publicate o recomanda ca un bun specialist in domeniu.
  • Gheorghiță GEANĂ este om de ştiinţă şi cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Este doctor în Filozofie şi autor al lucrării ”Antropologia Culturală. Un profil epistemologic” (Bucureşti: Criterion Publishing, 2005). Alte contribuţii ale sale au apărut în publicaţii precum Anthropological Journal on European Cultures (Munster/Hamburg/London,LIT Verlag),  Current Anthropology (Chicago, The University ofChicago Press), Journal of the History of the Behavioral Sciences (New York, Wiley), Social Anthropology (Cambridge Press), Saeculum (Focşani), Viaţa Românească (Bucureşti). Domnul profesor  Geană s-a născut şi a copilărit în cătunul Ville Noi , aparţinând comunei Soveja.
  • Gabriel PASCARIU este profesor la Universitatea de Arhitectură si Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti şi coordonator al programului masteral de Dezvoltare şi Planificare Regională al aceleiaşi universităţi. A încheiat studiile de arhitecură şi urbanism la Universitatea Ion Mincu şi deține un doctorat  în geografie. Profesorul Pascariu este aurtorul mai multor studii si proiecte de amenajarea teritoriului, urbanism si dezvoltare regionala. Membru în colegiul de redactie al revistei „Urbanismul – serie noua”, colaborator la alte reviste de specialitate, autor, co-autor sau coordonator a peste 10 lucrari de specialitate publicate.
  • Joep de ROO are un Master in Relatii si Organizatii Internationale si este fondatorul si directorul biroului EURODITE (Romania). EURODITE este specializata in proiecte de dezvoltare urbana si regionala in Sud Estul Europei si Olanda, cu sucursale in Romania si Olanda. EURODITE lucreaza cu o echipa de patru consultanti si experti ascociati. Domnul Joep de Roo a lucrat ca Dezvoltator de Afaceri si Consultant pentru proiecte europene de dezvoltare. Printre clientii sai se numara autoritati locale si regionale si ONG-uri in mai multe tari europene, printre care  Olanda Grecia, Franta, Belgia, Marea Britanie, Ungaria si Romania.
  • Gruia BĂDESCU a studiat la Middlebury College, SUA si a încheiat un master in Design Urban şi Stiinte Sociale la London School of Economics iar în prezent urmează studiile doctorale la Universitatea Cambridge. Domnul Gruia are experienţă în domeniul dezvoltării regionale, lucrând pe postul de consultant la diferite proiecte de dezvoltare locala integrata, în Armenia, Georgia, Republica Moldova şi România, precum si in domeniul dezvoltarii rurale prin turism in SUA.

 

Locaţie: Soveja, judetul Vrancea

Perioada: 30 iulie – 5 august 2012
Sevicii incluse: cazare, 2 mese(mic dejun, prânz), cina (doar în prima zi ),  transport Focșani-Soveja și retur, transport local în sat, prezentările, dezbatere tip -masa rotundă-, atelierele de proiectare, printarea planșelor expoziției finale.

Cost: 580 RON

Înscriere: Numărul locurilor disponibile este limitat.

Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită într-un singur document PDF, CV-ul ( MAXIM 3 pagini A4) însoţit de o scurtă scrisoare de motivaţie (MAXIM 1 pagină A4) pe adresa de e-mail refresh.soveja@gmail.com
 

Data limită de trimitere a CV-ului și a scrisorii de motivație este  de 09.07.2012. 
Data limită de plată a primei tranșe, în valoare de 400 RON, este 13.07.2012.

Plata va fi realizată în contul RO05INGB0000999902751547 deschis la ING Bank pe numele Matei Andrei Alexandru Persoană Fizică Autorizată, CUI 29295120.  Cea de a doua tranșă, în valoare de 180 RON, poate fi plătită, în numerar, în prima zi a evenimentului. 

Rezultatul selecției aplicanților va fi anunțat prin e-mail.
Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați.

Pentru cazuri excepționale, oganizatorii își rezervă dreptul de a amâna începerea evenimentului. În aceste situații participanții înscriși vor fi anunțați în cel mai scurt timp posibil.