Workshop Grădina Boemă

 

Interim

Când o clădire nu este locuită, când nu este umplută de folosință, când este lăsată vidului, ea dispare încet din memoria oamenilor, devine un loc al amneziei și al interdicției. Zidurile sale nu mai protejează spațiul plin de posibilități, ci se închide și închide potențialul în afara sa. Expediat afară, evenimentul lasă locul abandonului și uitării. La rândul său abandonul, provoacă nepăsare și indiferență. Corpul lipsit de viață atrage mirosul morții, iar infecția contaminează. Arhitectura devine incomodă și otrăvitoare.

Din păcate, scenariul ilustrează prea multe imagini ale orașului nostru postsocialist. Narativa urbană se discută în termenii devălmășiei și a lipsei de direcții, și provoacă numeroase asemenea victime tăcute în câmpul construit al arhitecturii. Procesul uitare-nepăsare-distrugere se insinuează ca o normalitate într-o economie (cotidiană) a lipsurilor, iar competiția priorităților favorizează resemnarea și dezafecțiunea ca și mecanisme de coping.

 


Reacție ...

Asumând limitările situației post-criză propunem instaurarea unui regim de interimat. În așteptarea soluțiilor definitive de salvare și reapropiere a corpurilor abandonate, instigăm la utilizări intermediare, la ocupanțe (i)legale, la invazii artistice și guerrillă culturală. Ruinată, arhitectura își păstrează totuși funcția esențială de a tăia, de a delimita și a conține spații. Tranziția este combătută cu temporar și tranzitoriu: spațiile sale trebuie reintroduse în constiința utilizatorilor și în harta mentală a orașului.Experiențele spațiale ale degradării și abandonului produc amărăciune, dar și trezire și re-interesare. A face vâlvă, a aduce în discuție, a ațâța discursul, a face vizibil și accesibil, a incomoda și a stingheri, sunt mecanisme de reacție împotriva uitării.

Interimatul devine astfel o strategie-ideologie prin care normalitatea îsi croiește drum către suprafată, iar invitația e adresată tuturor. (text Silviu Aldea)
                                                                           
Workshopul "Grădina Boemă" reprezintă o astfel de invitație. În acest sens, echipele de studenți de la facultățile de arhitectură și arte, coordonate de  Radu Morar (sculputură), echipa atelier MASS (arhitectură),  Kallo Angela (instalație și performance) și Septimiu Jugrestan (sculptură), vor crea un parcurs reprezentativ in interiorul clădirii și vor amenaja spațiul exterior.

Perioada  workshop-ului : 15 - 20 noiembrie
Înscrierile se fac până în 14 noiembrie la ora 15:00 pe adresa : gradinaboema@yahoo.com.  Mail-ul trebuie să conțină următoarele informații: nume, prenume, adresă de mail, nr. de telefon, an de studiu,  skill-uri, competențe grafice însoțite de o schiță de concept legată de tema workshop-ului.

 
 

1 comentariu:

Resido - Piatra Naturala din Transilvania
26 Nov 2012 - 04:19 pm

Buna ziua,
am urmarit in presa subiectul referitor la reamenajarea gradinii Boema, daca va putem fi de folos in orice fel, nu ezitati sa ma contactati. Suntem producatori de piatra naturala si cred ca produsele noastre se preteaza proiectului dvs.
Multumesc.