Arhitectura românească în detalii - Locuințe

Locuinţe, primul volum al seriei Arhitectura românească în detalii, va fi lansat pe 17 decembrie la ora 18.15 la sediul OAR (Casa arh. Ion Mincu) din str. Pictor Arthur Verona nr. 19. Gazda evenimentului va fi președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Șerban Țigănaș.

Event FB aici.

Volumul Locuinţe al seriei Arhitectura românească în detalii prezentă 15 proiecte de locuinţe individuale realizate în ultimii 10 ani. Proiectele sunt răspândite pe o arie geografică largă, autorii acestora desfăşurându-şi activitatea în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Birouri publicate: ADN-BA, ANIMA STUDIO, ATELIER TREI, BIA George-Bălan, BIA Rovana-Karina Moga-Gheorghe, BLIPSZ, PLUS LINE DESIGN, PRODID, PZP, RUAA, SKBD, STARH, TEKTUM, STUDIO ZONA, PRISPA.

Volumul Locuinţe cuprinde un Argument pentru întreaga serie, un articol de Introducere în tematica volumului şi patru articole tehnice. Acestea pun în discuţie aspecte legate de utilizarea materialelor tradiţionale în arhitectura contemporană, iluminatul în spaţiile destinate locuirii, cerinţe şi criterii specifice de optimizare a structurilor de rezistenţă din zidărie şi beton armat pentru locuinţe unifamiliale şi principii de bază ale investigării geotehnice a terenurilor de fundare.

Proiectul studenţesc prezentat în acest volum de debut este unul cu totul special: proiectul cu care România a participat pentru prima dată la competiţia internaţională Solar Decathlon Europe - Casa Prispa. În prezentarea acestui proiect, am urmărit, pe lângă detaliile de construire, toate etapele prin care a trecut construcţia pâna la ultima asamblare, de la Mărgineni, judeţul Bacău.

Din argumentul cărții semnat de Kázmér Kovács:

"Prin intenţia de a discuta detaliul de arhitectură pe baza unor lucrări exemplare de arhitectură românească contemporană, seria pe care o propun editorii acestei lucrări se situează într-o zonă intermediară între compendiile de rezolvări tehnice şi critica de arhitectură. Pe de-o parte, sunt prezentate edificii a căror excelenţă arhitecturală, prin definţie complexă, este neîndoielnică. Pe de altă parte, analiza diferitelor registre de expresie arhitecturală, parte indisociabilă a reuşitei unui proiect, trece printr-o atentă evaluare a calităţii detaliilor de arhitectură care, de obicei, sunt fie ignorate de critică, fie considerate ceva de la sine înţeles. E astfel scoasă în evidenţă legătura organică – apărută iniţial în „burta arhitectului” – între deziderat estetic, concepţie, program, funcţiuni, materiale de construcţie, echipamente..., adică între componente din al căror amestec inseparabil rezultă, după dificila mediere a punerii în operă, edificiul. (...)

Dacă într-adevăr „diavolul este în detalii”, atunci tot acolo trebuie să se afle şi izbăvirea arhitecturii din rătăcirea semantică în care se afundă de la criza limbajului clasic încoace. Editorii prezentului volum nădăjduiesc că o astfel de iniţiativă, care reafirmă importanţa detaliului de arhitectură în economia întregului edificiu, va repune implicit în discuţie înţelesurile arhitecturii pe baza a ceea ce e mai apropiat de omul-locuitor: luciul sau transparenţa unei suprafeţe netede, îmbinarea tâmplăriei, întâlnirea finisajelor dure cu cele poroase sau moi, colţuri, rotunjimi, texturi. Fiecare dintre aceste lucruri mici ne însoţesc discret existenţele şi înseamnă mereu alte şi alte lucruri în timp. Detaliile pot părea „nimicuri dificile”, dar sunt, fără îndoială, constituenţii înţelesului arhitectural celui mai imediat." Kázmér Kovács

Volumul Locuinţe poate fi comandat pe site-ul editurii OZALID.

Inside look: