Casă pe Brâncoveanu


22.02.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: INTERPROIECT
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Raluca GRAPĂ, Teodor RAICIU
Proiectant structură: S.C. SMAD CONSULTING S.R.L. ing. Silviu Măgheruşan
Proiectant instalații: S.C.TIM TOM PROIECT S.R.L., S.C. PROCONT IMPEX S.R.L.
Anul proiectării: 2006
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 151 mp
Suprafața desfășurată: 412 mp
Suprafața utilă: 337 mp
Valoarea investiției: 370000 lei
Fotograf: S.C. INTERPROIECT S.R.L.

Prin volumetria propusă s-a încercat o deschidere cât mai bună către spaţiile exterioare ale casei, în special către grădina din spate, aflată în legătură directă cu livingul prin intermediul unei terase cu pergolă. Casa are din punctul de vedere al învelitorii o tratare diferită care marchează la rândul ei ruperea spaţiului interior pe verticală.Volumetric, arhitectura casei doreşte să se înscrie în arhitectura specifică construcţiilor din zone rezidenţiale.

Locuinţa se dezvoltă pe trei niveluri – demisol, parter, etaj – decalate cu o diferenţă de nivel de 1.20 m. La nivelul demisolului se găseşte garajul, o sală de fitness, o spălătorie-uscătorie care include şi centrala termică şi un depozit. Toate spaţiile subsolului sunt ventilate natural, iar sala de fitness se deschide vizual spre grădina posterioară casei printr-un taluz înierbat amenajat artificial.

La nivelul parterului se află: intrarea principală, cu o zonă de grup sanitar de serviciu şi garderobă, apoi o zonă de primire amplă, care adăposteşte circulaţia verticală, urmată de living şi un birou-bibliotecă care se poate deschide dacă se doreşte spre living, amplificând spaţiul acestuia. Tot la nivelul parterului, dar decalate pe verticală faţă de spaţiile mai sus menţionate cu 1.20 m, se găsesc locul de luat masa şi bucătăria cu o terasă spre stradă. Etajul reprezintă zona “de noapte” a casei, aici găsindu-se dormitorul matrimonial cu dressing şi baie proprie, la cota +2.90 m, după care, decalate, la cota +4.10 m sunt 2 dormitoare pentru copii, fiecare cu dressing propriu, deservite de o baie comună.