Origo Coffee Shop


22.04.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: LAMA ARHITECTURA
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Dan ENACHE, Arh. Călin RADU, Radu NENITA
Client: Barmania
Anul proiectării: 2012
Anul execuției/finalizării: 2013
Suprafața utilă: 65 mp
Fotograf: Radu MALASINCU

Origo este răspunsul nostru la solicitarea unui  grup de barista şi barmani de top  care doreau să-şi amenajeze  un loc care să exprime pasiunea lor pentru cafea şi tot ceea ce înseamnă cultura cafelei. Totodată, Origo trebuia să funcţioneze ca o cafenea-concept în timpul zilei şi un cocktail bar după ora 8.


Dată fiind suprafaţă relativ mică a spaţiului ce urma să fie amenajat, de doar 65 mp cu tot cu zona de toalete şi cea de prăjire a cafelei, abordarea temei a fost aceea de realizare a unui living urban în care pasionaţii de cafea să se poată întâlnii ca între prieteni, acasă la un prieten foarte priceput în arta prăjirii, preparării şi servirii cafelei.


Pornind de la înţelegerea punctului de vedere al unui client expert pe domeniul sau, am încercat să transpunem în amenajare ceea ce pentru acesta înseamnă un moment perfect în faţa unei ceşti de cafea.

Origo este situat într-o clădire veche  cu  regim de înălţime parter, amplasată într-o zona cu rezonanţa istorică: strada Lipscani nr. 9 din București, dar departe de haosul mai mult sau mai puţin deranjant ce a pus stăpânire pe această zonă (nr. 9 se afla în porţiunea străzii Lipscani ce este separată de Centrul Vechi de către Calea Victoriei).


O surpriză plăcută a fost descoperirea grinzilor de lemn în urma desfacerii tavanului de gips carton găsit la faţa locului la începerea lucrărilor. Acestea au devenit un element autentic , care păstrat şi pus în valoare prin contrast cu fundalul gri închis, face legătură cu istoria locului. Am încercat să obţinem o atmosferă relaxată, prin utilizarea exclusivă a materialelor naturale: tablă oţel 4mm finisaj natur şi Corten (o trimitere directă la culoarea cafelei) pentru bar, blaturi de lemn masiv finisaj mat pentru mese şi bar, furnir pentru bancheta ce îmbrăcă peretele opus barului.


Dualitatea cafenea-cocktail bar este potenţată de sistemul de ridicare-coborâre al blatului de bar. Astfel, cu ajutorul uni cric cu cremalieră, înălţimea se poate reglă între 80 şi 110 cm, permiţând transformarea între cele două funcţiuni.

Sistemul de iluminat este gândit astfel încât să permită la rândul sau elasticitate maximă şi este compus dintr-un şir de reflectoare orientabile (barul devenind o scenă) şi o serie de lămpi utilizate pentru iluminat local. Designul lămpilor este tot cu trimitere directă la cafea, acestea fiind realizate din infuzoare  V60 dripper; şi picioarele meselor au fost desenate special pentru acest proiect şi sunt realizate din tablă de oţel şi armătură fier beton.


Instalaţia formată din 276 de ceşti de cafea ce pluteşte deasupra barului şi contrastează prin imaterialitate cu masivitatea acestuia a fost gândită pentru a oferii personalitate şi individualitate conceptului Origo. Aceasta este o reinterpretare a modului clasic de poziţionare a paharelor de bar, transpus în limbajul cafelei.