Workshop de arhitectură parametrică - Emergent Families

Workshop de Arhitectură Parametrică la Iași
24-26 mai 2013

 

[_] Locaţie:

_Sala 0.4A din cadrul Facultăţii de Arhitectură “G.M. Cantacuzino Iaşi”;
_Bd. Dimitrie Mangeron, nr. 43, 700050, Iaşi, România

[_] /Software/Hardware/Abilităţi/Înscriere:

_În baza înscrierii, participanţii vor primi toate link-urile utile descărcării programelor necesare; înscrierea se realizează după completarea formularului şi după efectuarea plăţii taxei de înscriere, participanţii vor primi confirmarea locului în cadrul workshop-ului; 
_Participanţii vor lucra pe laptop-urile proprii, se vor asigura suficiente surse de curent.
_Nu sunt necesare cunoştinţe privind proiectarea asistată de calculator, workshop-ul având ca scop introducerea în limbajul algoritmic şi digital.

[_] Traineri:

_ Andrei Pădure
_Radu Bujoreanu
_Tudor Nedelcu
_Mihai Taraşi

[_] Program:

[_] Vineri, 24.05.2013: 15:00 – 20:00:
  _prezentare generală workshop;
  _prezentare Grasshopper, Rhino etc.;
  _prezentare pavilion Street Delively;

[_] Sâmbătă, 25.05.2013:
_10:00 – 14:30: introducerea termenilor de baza;
_14:30 – 15:30: lunch break;
_15:30 – 20:00: modelare 3D I;

[_] Duminică, 26.05.2013:
_10:00 – 14:30: modelare 3D II;
_14:30 – 15:30: lunch break;
_15:30 – 20:00: lucru individual + optimizare 3D ;

[_] Taxă de înscriere:
_50 RON;
_achitabil pana în data de 21.05.2013 inclusiv;

[_] Contact:
_org_stud_arh@yahoo.com

[_] Organizatori:
_ASAI (Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Iaşi)
_Digitalmatters

[_] Prezentare:

_Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, în colaborare cu Digitalmatters şi Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” Iaşi organizează în perioada 24-26 mai 2013, în sala 0.4A de la parterul Facultăţii de Arhitectură “G.M. Cantacuzino Iaşi”, workshop-ul de arhitectură parametrică “Emergent Families”, al cărui scop final îl reprezintă explorarea posibilităţilor de modelare geometrică, materializată prin realizarea efectivă a unor corpuri de iluminat, ce vor fi ulterior expuse în cadrul festivalului “Street Delivery” şi a Facultăţii de Arhitectură „G. M. Cantacuzino Iaşi”. Avantajul proiectării unor obiecte la scară mică este motivat de posibilitatea tăierii într-un timp scurt şi asamblarea uşoară, cât şi de opţiunea personalizării formei pe care participantul o modelează, fără a ridica probleme privind rezistenţa.

_Deşi lampa este rezultatul palpabil al acestui exerciţiu, este de remarcat tranziţia de la designul de obiect la designul de proces ca o metodă inovativă în crearea de forme. Urmărind un set impus de reguli geometrice, un script va genera clase (familii) de lămpi, care vor împărtăşi trăsături comune, putând fi, pe de altă parte, personalizate şi diferenţiate una faţă de cealaltă. Ideea de bază e cea a creării de volume şi modele, cu un puternic potenţial de individualizare în cadrul unor parametri ficşi.

_Scopul este acela de a căuta o expresie volumetrică, formală sau algoritmică prin derularea unui proces, fără ca imaginea finală să fie una impusă, ci doar un script ce concentrează ideea unei lămpi. În final, totul depinde de direcţia pe care proiectantul alege să o urmeze.

_Workshop-ul se adresează celor începători în proiectarea algoritmică şi presupune o etapă de introducere în designul computaţional si fabricaţia digitală, într-un demers coeziv ce include premisele, metoda şi realizarea efectivă. Etapa de prezentare a programelor de lucru (Grasshopper şi Rhinoceros) va avea loc în prima zi de workshop şi va presupune parcurgerea definiţiei pavilionului propus ca „poartă de intrare” pe strada Pogor în cadrul festivalului „Street Delivery”; pavilionul a fost generat prin folosirea script-urilor în Grasshopper şi prezintă, totodată, provocările unei structuri de tip gridshell. Următoarele 2 zile de workshop sunt destinate  modelării efective a lămpilor, urmând ca asamblarea să se realizeze weekend-ul următor, după un program stabilit de comun acord.

_Participarea la acest eveniment se realizează în limita a 40 de locuri, pe bază de înscriere, prin completarea formularului şi în urma achitării sumei de 50 RON în contul Asociaţiei, până pe 21.05.2013 inclusiv, numărul contului bancar fiind trimis via mail odată ce formularul a fost completat. Pentru mai multe informaţii şi, ne puteţi contacta pe org_stud_arh@yahoo.com.