Amenajare Cafenea Gavroche


20.05.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: manadelucru
Localitate: Alba-Iulia
Echipa de proiectare: Dorin-Ștefan ADAM, Mădălina IFTIMI
Proiectant instalații: Venticlima Instal - ing. Daniel Albert MATEIU
Alți colaboratori: Showroom Domicilio (corpuri de iluminat), Artbar - Tamas OLIVER (execuție confecții mobilier lemn)
Client: Alin IGNAT
Anul proiectării: 2012
Anul execuției/finalizării: 2013
Suprafața utilă: 110 mp
Fotograf: manadelucru

GAVROCHE a fost numele căutat pentru cafenea, după terminarea proiectului, însă proprietarii știau dinainte că vor ceva din aerul franțuzesc și atmosfera ușor întunecată a bistrourilor franțuzești.

Drept pentru care atenția a fost îndreptată înspre elementele caracteristice, cum sunt pardoseala alb / negru cu plăci de mici dimensiuni, plăci reluate și în desfășurata barului, acele piramide din lemn, mobilierul din lemn și piele și pereții placați cu lemn. Elementele din afara acestei familii sunt cele din metal auriu, confecționate la comandă, biblioteca și retrobarul, și anume elementele de mobilier ce “găzduiesc” (cărți / diverse obiecte / băuturi).

Biblioteca a fost confecționată cu scopul depozitării cărților despre Franța, respectiv latura gastronomică, însă probabil va găzdui, într-un final, diverse obiecte, ca un fel de avizier al clienților; avantajul este că acest “avizier” este expus în imediata proximitate a fațadei, astfel poți să vezi din exterior dacă există vreun “mesaj” pentru tine.

Din punct de vedere al organizării spațiale, limitările au fost impuse de structura existentă, spațiul aflându-se la parterul unui bloc tipic, de bulevard - Alba Iulia, având ca element principal și central (fizic vorbind), un stâlp cruce, de beton, care a funcționat și ca regulă de lucru cu tavanul.

Pentru a profita la maxim de suprafața avută, s-a propus folosirea unei banchete lungi, pe aproape tot perimetrul spațiului, mai puțin fațada lăsată liberă și zona barului, restul fiind organizat cât se poate de eficient, cu mese de câte 4 persoane.

Spațiul propriu-zis al cafenelei, de 110 mp, se va deschide, prin ușile armonice, la exterior, cu o terasă, pe toată lungimea sa.