Incuboxx


11.12.2014
Numele complet al proiectului: Incuboxx – The Business Incubator, Timișoara
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ANDREESCU&GAIVORONSCHI
Localitate: Timișoara
Echipa de proiectare: Ioan ANDREESCU, arh. Dan M. Munteanu, arh. Dan Damian, arh Szabo Andrea Katalin, arh. Paul Carabas, arh Ligia Stafie, arh. Iulia Fratila, arh. Alex Malaescu, arh. Mihai Ungur
Proiectant general: ANDREESCU&GAIVORONSCHI
Proiectant structură: S.C. THM Plus S.R.L. ; ing. Mihnea Truta
Anul execuției/finalizării: 2013
Fotograf: Ovidiu Micșa

Incuboxx Timişoara - Infrastructura regională de afaceri şi inovaţii în sectorul IT&C

Incubatorul de afaceri IT&C va face parte dintr-o reţea teritorială de echipamente similare şi va funcţiona ca reper urbanistic în cadrul unui proiect de reconversie a unei zone industriale centrale. Situat într-un unghi ingrat, între taluzul unei căi ferate şi un bulevard de mare trafic care traversează o zonă “electrică”, “INCUBOXX” trebuie să joace rolul urbanistic susţinut de un volum mediu (21 070 mc). Soluţiile găsite sunt de tip peisagistic: terenul se pliază artificial integrând taluzul şi înălţând considerabil cota zero. Corpul principal de birouri este orientat perpendicular pe bulevard, oferindu-şi faţada ca fundal; accesul se face ascensional către un corp jos, transparent, care conţine funcţiunile auxiliare (cafeterie, fitness). Faţada translucidă este fixată pe structura de rezistenţă cu profile metalice orizontale, care se exprimă prin desenul liniar al ferestrelor; aceasta sugerează o grafică a circuitelor şi diagramelor, care este potrivită cu activităţile desfăşurate la interior. De sus se poate contempla o desfăşurare a terenului, în “pliurile” căruia se ascund parcajele şi spaţiile tehnice. Ascensiunea continuă în interior; dintr-un parter informal porneşte atriumul care aduce aer şi lumină în interior. Puţul de lumină poate fi urcat literalmente de-a lungul unui perete de căţărare care ajunge pe terasă, de unde se vede oraşul. Prisma corpului principal este îmbrăcată în policarbonat, care îşi schimbă culoarea în timpul zilei şi radiază lumină noaptea.

Incuboxx este un program al Primăriei dedicat tinerilor absolvenţi care vor să pornească o afacere în domeniul IT&C. Clădirea este pregătită să susţină firmele tinerilor în două stadii: incubare (3 ani) şi consolidare – dezvoltare (2 ani)

Spaţii de expoziţie, săli de conferinţă, spaţii polivalente, peretele de căţărare, cafeteria, sala de gimnastică – sunt la dispoziţia tinerilor din Incuboxx. Selecţia culorilor şi a materialelor a fost determinată de două criteria: tinereţe şi sustenabilitate.

Strategii ambientale

Clădirea este concepută pentru a oferi un maximum de lumină şi ventilare naturală la interior. Atrium-ul aduce lumina şi contribuie la ventilarea nucleului central.

În spaţiile perimetrale, ferestrele operabile sunt calibrate pentru un schimb optim de aer; poziţia lor corespunde poziţiei „pe scaun” sau „în picioare” oferind vederi „înrămate” către spaţiul urban.

Policarbonatul translucid filtrează şi egalizează lumina naturală, reducând strălucirea până la nivelul adecvat lucrului la calculator.

Sistematizarea verticală – pliajul terenului – permite „camuflarea” parcajului semi-îngropat, care se ventilează integral natural.

Plantarea intensivă, urmăreşte – în timp – crearea unui microclimat stabil în timpul verii şi filtrarea zgomotului de trafic.

Strategii economice

Incuboxx este o clădire eficientă care a costat mai puţin şi are costuri de operare mai reduse decât alte clădiri cu aceeaşi destinaţie din Timişoara.

Limitele bugetare nu au fost depăşite datorită folosirii unui material eficient şi economic – policarbonatul multistrat, tratat superficial.

Atriumul reduce considerabil cheltuielile de ventilaţie, climatizare şi iluminat al zonelor centrale.

Ferestrele operabile elimină – pentru spaţiile centrale – necesitatea ventilaţiei artificiale – în timp ce pereţii de policarbonat filtrează uniform lumina.

Această clădire – cu totul aparte – s-a dovedit o prezenţă fascinantă în cadrul său: este un obiect aparent impenetrabil, translucid, reflexiv sau radiant care se oferă luminii, întunericului, strălucirii şi umbrei într-un mod unic. Este o formă care trăieşte din imersiunea în spaţiul înconjurător.

Prof.dr.arh. Ioan Andreescu