4bs


15.02.2012
Numele complet al proiectului: Apartament 4BS
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: aa studio
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Alex ADAM, Roger POP,
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2006
Fotograf: Cornel Lazia

Acest design neconvențional pentru un apartament de trei camere combină elemente din era pop-art-ului, cu elemente din estetica anilor '60-'70 și din minimalismul contemporan, toate sub tutela albului, folosit excesiv, ca un manifest împotriva contextului ce înconjoară locuința.

Arhitectul a pornit acest proiect când clădirea era încă în proces de construire, și viziunea asupra spațiului nu era încă certă. Chiar și așa, arhitecții au simțit restricțiile spațiului, cum ar fi planul neregulat, stâlpii supradimensionați, înălțimea mică sub grinzi și poziția diametral opusă a camerei de zi față de intrare. Dar mai mult ca toate, cel mai mare inconvenient a fost suprafața apartamentului de 110 metri pătrați, care includea două dormitoare cu băi și dressing fiecare, și un spațiu de zi ce include zona de luat masa și bucătăria.

Culoarea albă, cu toate umbrele sale, pe diferite texturi și forme, a fost folosită pentru a crea adâncime și înălțime mai mare, dar în același timp, pentru a reda spațiului un sentiment de abstract și lux, în ciuda aparenței sale simplități.

Folosind albul fără limite, arhitecții au făcut spațiul mai dinamic, experimentând tot timpul cu folosirea luminii naturale și artificiale. Primul pas pentru a obține un spațiu unitar a fost construirea unui dialog între toate formele apartamentului. Punctul de atracție a întregului design este dat de serigrafia ce separă camera de zi și dormitorul matrimonial. Holul lung a fost gândit pentru a fi o extensie a camerei de zi: pe o parte a holului este o bibliotecă cu o structură decorativă, dar în același timp și funcțională. Toate piesele de mobilier și iluminatul au fost alese cu grijă pentru a concorda cu conceptul.