Amenajare Lobby x 2


17.08.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: REPUBLIC OF ARCHITECTS
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Republic of Architects
Alți colaboratori: Mobilier: EKERO CONCEPT; Lumini: ATRIUM / LUCE DOMOTICA; Peisagistică: BRISK PLANT DECOR
Client: Intermed Consulting & Management
Anul proiectării: 2009
Anul execuției/finalizării: 2010
Fotograf: Cosmin Dragomir

Clădirea în care se găsesc cele două lobby-uri respectă clasicul grid de modulare corespunzător tehnologiei imobilului de birouri. Acest grid se regăseşte la toate nivelurile de detaliere: placaje pereţi, pardoseli, tavane etc. Folosit ca unic discurs gridul raţional, impus de o logică tehnologică, nu ar fi putut evita corectitudinea plată a unei identităţi corporatiste . Pe de altă parte, cerinţa clientului de a modifica atmosfera acestor lobby-uri, fără însă a modifica finisajele sau partiţiile interioare, a condus către stricta limitare a materialelor de lucru la mobilier, lumini, accesorii. Pentru a contracara efectul rigorii geometrice a spaţiului existent a fost necesar să intervenim cu elemente spaţiale care să impună o nouă ordine, o nouă dinamică. Era nevoie de o intervenţie care să umple cu prezenţa ei, întreg spaţiul, care să accentueze importanţa celor două spaţii în cadrul clădirii.

Elementul de diferenţă este un nou grid , inspirat prin contrast, de rigoarea fagurelui: unghiuri de 120 de grade care ordonează atât mobilierul cât şi corpurile de iluminat. Tot în aceeaşi idee a fost ales materialul predominant – furnirul natural de lemn. Fiecare corp de mobilier a fost creat pornind de la o formă tip, adaptată gridului prin diferenţe specifice fiecărei utilizări: recepţie, canapea, jardinieră. Asupra mobilierului s-au efectuat tăieturi sau adaugiri pentru a crea ghivece pentru flori, locuri de stat sau desk pentru recepţie.

Pentru a putea susţine raportul dinte gabaritul spaţiului şi noua intervenţie era vital să existe o unitate a elementelor folosite: repetiţia aceleiaşi forme, împreună cu noua structură hexagonală de dispunere spaţială a făcut posibilă crearea unui ansamblu din elemente relativ mici.