Casa din cupru


20.11.2012
Tipul proiectului: proiect în curs de execuție
Autor: ARTLINE
Localitate: Sibiu
Echipa de proiectare: Radu TEACĂ, Peter MARX, Raluca VELESCU
Proiectant structură: ing. Dorin LAZĂR
Suprafața construită: 238 mp
Suprafața desfășurată: 713 mp
Fotograf: Radu TEACĂ, Peter MARX

Ținând cont de arhetipurile orașului Sibiu unul din dezideratele principale ale acestui proiect a fost integrarea în sit. În sprijinul acestei idei am studiat raportul golurilor caselor vechi din Sibiu, studiu ce a evidențiat proporția alungită a ferestrelor. De asemenea în raportul dintre plin și gol am constatat că plinul are o pondere mult mai mare. Un alt element care iese în întâmpinarea ideii de integrare este acoperișul în două ape. Toate acestea dau casei un aer “gotic”, care catalizează integrarea în zonă.

Un alt aspect important în concepția acestui proiect a fost limbajul minimalist la care am apelat. Pentru obținerea unei imagini sintetice am căutat un singur material atât pentru acoperiș cât și pentru fațadă. Așa am ajuns la soluția acoperirii cu cupru. Pe lângă avantajul de a folosi materiale și culori naturale, cuprul și piatra, credem că schimbările spectaculoase în ceea ce privește imaginea cuprului în proces continuu de oxidare, dă viață construcției dar intră și într-un contrast, credem noi benefic cu simplitatea formei.

În spiritul unității de expresie atât gardul cât și poarta sunt realizate din oțel oxidat, protejate cu lac incolor.

În interior casa are un spațiu fluent, continuu dat de prezența unui gol pe linia mediană care divizează casa în două părți decalate pe înălțime cu jumătate de nivel. În felul acesta am reușit să amplasăm funcțiunile “publice” ale casei în partea dinspre stradă (hol, living, supantă) iar cele mai intime orientate spre curtea din spate. Tot din rațiuni de intimitate camera unde se află o cadă cu hidromasaj și o instalație home cinema a fost amplasată la demisol, cu o curte engleză generoasă. Iar pentru a pune în evidență a spectacolul volumetric interior am folosit în mare măsură albul.